top of page
oly_white.png
Hozd elƑ magadból a MƱvészt

Welcome to OM System OM-5

VolvObscura


Merre is kezdjem? Mondjuk valahol az elején. Mert velem mindig történik valami. Csoda is lenne ha nyugton maradnék és nem nyomkodnåm az expó gombot.


BevezetĂ©snek elĂ©g lesz ennyi, hogy itt van nekem ez a Sanyi haverom. Van több is haverom is, sokat jĂĄrunk közösen fotĂłs mĂłkĂĄzĂĄni, de Sanyival hĂșzzuk legjobban egymĂĄs agyĂĄt Ășjabb alkotĂĄsokkal, fotĂłs pĂĄlyĂĄzatokkal, gyakorlatozĂĄsokkal, tudĂĄsmegosztĂĄssal.


Be is ĂŒtemezte a következƑ napirendi pontot: OKJ tanfolyĂĄs vĂ©ge felĂ© jĂĄrok, lukkamerĂĄt kell Ă©pĂ­teni. Közeleg a hatĂĄridĂ”, ötletem van szĂłval fogd meg a kreatĂ­v pakkod egy rĂ©szĂ©t Ă©s jĂł lesz! OkĂ©s, haver. Nyomjuk! KreativitĂĄsom nem tĂșl nagy, de ha szĂ­nes forgĂł izĂ©, fĂŒstölĂ” vagy prizma kell valamihez, akkor elĂ©g csoda dolgaim vannak a fotĂłs cuccok közĂ© ledepĂłzva.


MitƑl lesz kreatĂ­vabb az ĂĄtlagnĂĄl? Mindenki odahaza sötĂ©tĂ­ti be a lakĂĄst, vagy cipĂ”sdobozbĂłl Ă©pĂ­t valamit ahogy azt a kiadott jegyzetben elĂ”irĂĄnyoztĂĄk. No de majd mi! Mi nem talĂĄltuk fel a sapnyolviaszt, mert YouTube valĂłban tele van hasonlĂłkkal, csak arrĂłl vagyunk hĂ­resek, hogy sok dologban nem elĂ”re tĂĄjĂ©kozĂłdunk, inkĂĄbb egy darabig simĂĄn megyĂŒnk a magunk feje utĂĄn. Sanyi autĂłja szinte csalĂĄdtag, sokat fotĂłztuk gyakorlatozĂĄs kĂ©ppen, most eljƑ a pillanat: autĂłbĂłl lesz a kamera! Be lehet sötĂ©tĂ­teni (valamilyen mĂłdszerrel biztosan....), lukat lehet rĂĄ bökni, ƑƑƑƑƑ, aztĂĄn majd lesz tovĂĄbb is. SötĂ©t. luk, fotĂłpapĂ­r. Ezt Ă­rta a WikipĂ©dia. FotĂłpapĂ­rhoz mĂ©g nagyon gyenge huligĂĄnok vagyunk, azt sem tudjuk mi tnem tudunk az alkotott kĂ©pet lekĂ©pezzĂŒk digitĂĄlissal, mert abbĂłl sokat el lehet rontani. Mi baj lehet?


FotĂłs haveri körben mĂĄr hasznĂĄltak hasonlĂł elven mƱködƑ fĂ©nykĂ©pezƑket, az alapjĂĄn el lehet indulni. NekĂŒnk nagyobb lesz max. mozgatni nehĂ©z:



Én hamar összekaptam amit ilyenkor kell: fotĂłkarton, fehĂ©r papĂ­rok, kisebb ollĂł, nagyobb ollĂł, szigszalag, gĂ©mkapocs, maszkolĂł szalag, felsorolni is nehĂ©z lenne. HelyszĂ­nnel kicsit bajban voltam, hogy merre menjĂŒnk mert fejemben a fĂ©l vĂĄros, Google tĂ©rkĂ©pen mĂĄr rĂ©tegeink Ă©s közös koordinĂĄta gyƱjtemĂ©nyeink vannak, csak nem Ă©ppen ilyesmihez mĂ©retezve. Valami legyen benne? TĂ©r is kellene, tĂĄrgy is, ne szembƑl sĂŒssön a nap, egy vĂĄrosra lelĂĄtĂłs terasz pont megfelelne, esetleg csak egy Ă©pĂŒlet, ahol helyĂŒnk akad Ă©s nyugodtan lehet kalĂłzkodni. RĂ©szlet sok, idĂ”nk kevĂ©s.


Úgyis csak teszt lesz, elsĂ”re nem jöhet össze semmi ami bonyolult. MindkettĂ”nkhöz közel ez a tĂĄvhĂ”vezetĂ©k, Ă©pĂŒletek, kĂ©mĂ©ny szerintem elsĂ”re megfelel. RĂĄböktem tĂ©rkĂ©pre, dĂ©lutĂĄn 2-3 Ăłra közt ottali... Vagy jĂłk leszĂŒnk, vagy szĂ­vunk. Olyan nincs, hogy nem szĂ­vunk. Öreg Daguerrenek 200 Ă©ve simĂĄn ment, akkor mĂ©g idĂ©n összepattintjuk mi is. Hatodikra? SimĂĄn!


14:30, leparkoltunk, pĂĄr ĂłrĂĄnk van sötĂ©tedĂ©sig Ă©s mĂ©g Ă©pĂ­teni kell, aztĂĄn ki tudja mi lesz belĂ”le. Ennyit azĂ©rt ismertĂŒnk elmĂ©letbĂ”l, hogy kb. F64 szintĂ» rekesszel kellene szĂĄmolni, aminek irtĂłzatosan sok fĂ©nyre van szĂŒksĂ©ge.

Én elĂ”ször belĂŒlrĂ”l ĂĄlltam volna neki. Nagy hiba lett volna, kivĂŒlrĂ”l gyorsan nekiugrottunk, barĂĄtunk a virĂĄgspriccelĂ” mert vizes felĂŒletre jĂłl tapad az alufĂłlia. Ami elvileg teljes sötĂ©tsĂ©get csinĂĄl, jobban hajtogatjhatĂłbb, mint a fotĂłkarton Ă©s csöppet olcsĂłbb is. Érdemes drĂĄgĂĄbb tekercset vĂĄlasztani, az nem szakad, vastag, kezelhetĂ”bb. Igaz a lyukkamera belsejĂ©t a visszaverĂ”dĂ” fĂ©nyek miatt jĂłfĂ©le matt feketĂ©re kellene csinĂĄlni, de talĂĄn ennyit a fĂ©nyszĂ»rĂ”s ĂŒveg is fog rajta, ha meg csillog, akkor csillogott, teszt lesz na. Ezzel nyugtattuk magunkat.


ElĂ”ször sĂĄvokat hĂșztunk az elsĂ”-hĂĄtsĂł szĂ©lvĂ©dĂ”n, ami a vĂ­zpermettĂ”l csodĂĄlatosan rĂĄtapadt. ElsĂ”re mĂ©g Ă­ves mintĂĄsra kanyarĂ­tottam volna az ĂŒveg szĂ©leinĂ©l, de ez is teljesen felelsleges. LĂłgjon tĂșl, legyen ĂĄtfedĂ©s, egy ajtĂł maradjon nyithatĂł. OpciĂłsan a hĂĄtsĂł, ahova terveztĂŒk a kamerĂĄt. Haladjunk:




Közben cseperegni kezdett az esÔ, idÔ egyre rosszabb lett én mår dönnyögtem az orrom alatt, hogy be fogunk szívni de azért is megcsinåljuk, mert olyan nincs, hogy nem!


HĂĄtsĂł ablakot fotĂłkartont takarta, azt szĂ©pen az ablak kĂĄvĂĄja mellett körbevĂĄgtuk, majd vastag fekete ragszalaggal rögzĂ­tettĂŒk. Olyannal, ami nyom nĂ©lkĂŒl eltĂĄvolĂ­thatĂł, de tart. Igazi fĂ©rcmunka, innen szĂ©p nyerni.



Kisebb esĂ”t mĂ©g elviseltĂŒnk volna, fĂ”leg ha segĂ­tett a fĂłlia "ragasztĂĄsĂĄban". ElsĂ” ellenĂ”rzĂ©skĂ©ppen beszĂĄlltunk a "kamerĂĄba", itt-ott bevilĂĄgĂ­tott a kĂŒlvilĂĄg. Azt kĂ­vĂŒlrĂ”l foltokban pĂłtoltuk. semmi pĂĄnik (Ășgyis beszĂ­vunk). Ezt követte a szĂ©l, szĂ©pen a szĂ©lvĂ©dĂ”n lĂ©vĂ” fĂłlia alĂĄ fogott Ă©s szĂĄllt volna, ha fĂ©l testtel lendĂŒletbĂ”l nem fekszem a kocsira Ă©s nem bontom lendĂŒletbĂ”l a maszkolĂłszalagot. KoncepciĂł nĂ©lkĂŒl hĂșztam rĂĄ a csĂ­kokat keresztĂŒl Ă©s kasul, ahol rĂĄncigĂĄlta a szĂ©l oda egy csĂ­k, ahol illesztĂ©s van oda a mĂĄsik, fogyjon csak ez a dolga:


NagyjĂĄbĂłl egy Ăłra kellett Ă©s elkĂ©szĂŒlt a doboz. BelĂŒl tökĂ©letes feketesĂ©g, legalĂĄbbis szabad szemmel Ășgy nĂ©zett ki, mert itt hosszĂș zĂĄrakrĂłl Ă©s nem Ă©ppen alacsony Ă©rzĂ©kĂ©nysĂ©gbĂ”l ĂĄll össze majd a kĂ©p (ha összeĂĄll).


Hasznos dolog a vezetĂ©kes, vezetĂ©k nĂ©lkĂŒli tĂĄvkioldĂł vagy Ă©ppen a kivĂĄlĂł mobiltelefonos vezĂ©rlĂ©s. UtĂłbbin kintrĂ”l Ă©lĂ” kĂ©pet is lehet lĂĄtni, vagy nem kell minden expĂł utĂĄn kinyitni az ajtĂłt Ă©s szĂłrakozni a beĂĄllĂ­tĂĄsokkal. InnetĂ”l hajrĂĄ, hĂĄtsĂł ĂŒlĂ©sre ĂĄllvĂĄny, szemben ablak elĂ© fehĂ©r karton, manuĂĄlis fĂłkusz be, satibilizĂĄtor ki, innentĂ”l mi baj lehet? A 10-12 mĂĄsodperces idĂ”zĂ­tĂ” mĂ©g nem mindig elĂ©g rendesen becsukni az ajtĂłt, központi zĂĄrat zĂĄrni, belsĂ” vilĂĄgĂ­tĂĄs lekapcsolĂĄsĂĄt megvĂĄrni.


MĂĄr csak a luk kellett. Egy hatĂĄrozott mozdulattal gombostƱt valahova a közepe környĂ©kĂ©re nyomtam, kĂ©sz is. Az sem zavart, ha a karton kicsit hullĂĄmzott a szĂ©ltĂ”l, itt mĂĄr erƑsen Ă©reztĂŒk a cĂ©legyenest, pedig mĂ©g csak elpazaroltunk egy tekercs alufĂłliĂĄt Ă©s összeragasztĂłztuk az autĂłt.


Kicsit szĂłrakoztunk az autĂł belsĂ” lelkivilĂĄgĂĄval is, mert pld. a belsĂ” vilĂĄgĂ­tĂĄs az ajtĂł becsukĂĄsa utĂĄn mĂ©g jĂł darabig vilĂĄgĂ­t, utĂĄna szĂ©pen elhalvĂĄnyodva kikapcsol. GyĂșjtĂĄskapcsolĂł Ă©s szivargyĂșjtĂł is szĂ©p dekoratĂ­v narancssĂĄrga irĂĄnyfĂ©nnyel van ellĂĄtva, ami nekĂŒnk extra hĂĄtrĂĄny. RĂ©gebbrĂ”l ismertĂŒk a fĂ©nykĂ©pezĂ”gĂ©pek problĂ©mĂĄit, ilyenkor kamerĂĄk kijelzĂ”jĂ©t is illik lekapcsolni, ha van rajt bĂĄrmilyen LED visszajelzĂ©s akkor azt is mindenkĂ©ppen ragasszuk le. Itt lĂĄtszik, az egyik gĂ©p hĂĄtsĂł sĂĄrga kis LEDje ennyire bevilĂĄgĂ­totta a teret, amitĂ”l a mellette lĂ©vĂ” gĂ©p ĂĄrnyĂ©ka it lĂĄtszĂłdott a kĂ©pen (ketten alkotunk, ketten is rontsuk el egymĂĄsĂ©t :-P):



GyĂșjtĂłtĂĄvolsĂĄgban (szigorĂșan MFT -rƑl beszĂ©lve) 17-20mm környĂ©kĂ©n bĂĄrmilyen autĂłba kĂ©nyelmesen bele lehet fĂ©rni A3 -as vetĂ­tĂ©si felĂŒlettel szĂĄmolva. 25 mm-en vagy picit felette sem sok marad le az aljĂĄbĂłl, kb. 30 mm-re mĂ©g ki lehet gĂ©pĂ©szkedni, hogy a papĂ­r alja maradjon le. LĂ©nyeg: gĂ©p hĂĄta minĂ©l közelebb legyen az ajtĂłhoz, vĂ©letlenĂŒl ne lĂłgjunk bele a vetĂ­tett kĂ©pbe.



FotĂłmasinĂĄn HasraĂŒtve betekertĂŒnk 3200 -as ISO-t, F2.8 rekeszen 2 perces zĂĄridƑt majd KATT. És vĂĄrtuk a csodĂĄt. Fix Ă©rtĂ©kek nincsenek, fĂ©nymĂ©rĂ”t sem Ă©rdemes hasznĂĄlni Ă©s tĂșlbonyolĂ­tani. Kattintani kell Ă©s eredmĂ©ny fĂŒggvĂ©nyĂ©ben kiötletelni a szĂŒksĂ©ges zĂĄridĂ”/ISO kombinĂĄciĂłt. AkĂĄrmennyire is sötĂ©t vagy bĂ©na, ez lett maga a csoda (kis utĂłlagos expĂłkorrekciĂł utĂĄn):



IdĂ”jĂĄrĂĄs egyre rosszabb, mĂĄr esik rendesen de ennĂ©l azĂ©rt komolyabb kĂ©ppel illik hazamenni ha mĂĄr Ă­gy összeraktuk a dolgot. Gyors tolatĂĄs, pozĂ­cionĂĄlĂĄs, kivitel ugyanaz, jobban rĂĄzoomoltunk a papĂ­rra, fejben szĂĄmolgattunk zĂĄridƑt, prĂłbĂĄltunk ISO -ban lefelĂ© menni Ă©s hosszabb zĂĄrat lĂ”ni, majd fejet vakarni, hogy vajon ebbƑl mit lehet alakĂ­tani utĂłmunkĂĄban. ÖrömködtĂŒnk rendesen, feketefehĂ©rben biztos jĂł lesz (valamire biztos...), koncepciĂł Ă©s kĂ©sz:


Minimål utómunka, vågås és helyére forgatås mert lyukkameråval minden is a feje tetejére åll:



AutĂł tĂșlsĂł oldalĂĄt kis hĂ­jĂĄn megemeltĂŒk a jobb szög maitt, de csĂșcson ilik abbahagyni. Hamar be is fejeztĂŒk, mert sosem lenne vĂ©ge, kocsit 3 perc alatt lebontottuk majd gyors pakolĂĄs.


Ezzel termĂ©szetesen nem Ă©rt vĂ©get a dolog, 2 nappal ezelĂ”tt zajlott le a fĂ”prĂłba, azĂłta gyĂĄrtottam kĂŒlönbözĂ” mĂ©retĂ» lukakat amit egyszerĂ»en cserĂ©lĂŒnk majd kĂ­vĂŒlrĂ”l a fotĂłkartonon Ă©s tĂ©rkĂ©pre gyĂ»jtöm az opciĂłs helyket, ahova lehet parkolni, valami lĂĄtnivalĂł is akad. Jobb lenne a vetĂ­tĂ©si felĂŒletet rendesen kifeszĂ­teni keretre, legyenek meg fotĂłzĂĄsilag a pĂĄrhuzamos Ă©s merĂ”leges sĂ­kok. Mindig van jobb, lesz is, nem ĂĄllunk meg itt Ă©s nyĂĄr vĂ©gĂ©ig egy rendes modellfotĂłt össze fogunk hozni a digitalizĂĄlt lukkamerĂĄs felvĂ©tellel.


Neked is van egy jĂł Mikro NĂ©gyharmados rendszerrel kĂ©szĂŒlt fotĂłd? Van hozzĂĄ egy izgalmas törtĂ©neted? Mi szĂ­vesen megosztjuk! KĂŒldd el nekĂŒnk a technikai paramĂ©terek megjelölĂ©sĂ©vel a milcclub@olympusmintabolt.hu email cĂ­mre.


MolnĂĄr JĂĄnos



ElkövetÔk és werk képek vegyesen:




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page