top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Pulau Siau – hívogató messzeség

Frissítve: 2020. okt. 24.


Olympus E-M1 + M.Zuiko 8mm 1:1.8 Fisheye PRO
Olympus E-M1 + M.Zuiko 8mm 1:1.8 Fisheye PRO

’Járt utat járatlanért ne hagyj el’, tartja a mondás, de ezúttal érdemes kivételt tennünk. Indonéziában, Észak-Sulawesiben híres helyeket tart számon a búvártársadalom. Bunaken és Lembeh méltán érdemli ki népszerűségét, gazdag élővilágukkal és izgalmas merülőhelyekkel hívják fel magukra a figyelmet. A kíváncsi utazó azonban – és főleg az utazó búvár -, tekintetét a messzeségbe tűnő Csendes-Óceán vizére veti és már nyitja is az atlaszt, vajon van-e felfedezni való, túl a láthatáron? Bizony van, nem is messze onnan, egész láncolata a vulkanikus szigeteknek, húzódik É-i irányban, amelyet Sitaro Kormányzóságnak hívnak, Siau, Tagulandang és Biaro neveiből képzett mozaikszóval. Ide, ennek adminisztratív központjába, Siau-ra visz minket a hajó, Manado-ból.


Olympus E-M1 + M. Zuiko 7 - 14mm f/2.8 PRO
Olympus E-M1 + M. Zuiko 7 - 14mm f/2.8 PRO

Az első merülésünk előtt azonban célszerű egy kicsit körülnézni, hova is érkeztünk, mi várhat ránk a víz felett és alatt. Általában a terep nehezen járható, meredek hegyoldalak ugranak ki a tengerből és mindent beborít a sűrű egyenlítői növényzet. Azonnal föltűnik a sziget aktív vulkanizmusa. A szárazföld mintegy 2500-3500 m mély tengerfenékről emelkedik fel, elég rövid távolságon belül, s a partvonal ennek megfelelően gyorsan mélyül. Hatalmas falak, letörések, idősebb lávaömlések sziklagerincei tarkítják a víz alatti tájat, meg-megszakítva fekete homokkal borított lejtőkkel. A sziget É-i végén terpeszkedő hatalmas Karengetang vulkán nap, mint nap jelét adja fenséges jelenlétének, akár egy élőlény, hallhatjuk ‘szívdobbanásait’ a víz alatt, amint az olvadt kőzetanyag moccan egyet a mélyben. Láthatjuk, amint ‘lélegzik’, magasra fújva gőz-, és füstfelhőket az ikerkráter valamelyikéből (a helyiek ezért csak úgy joviálisan nagypapának hívják, aki folyton-folyvást pipál) és bizony, érezhetjük testének melegét, a hegy lábánál számos helyen, vagy éppen a víz alatt feltörő forróvíz-források formájában.

Olympus TG-5
Olympus TG-5

Tehát irány a víz, nézzük meg közelebbről, palackok és akkumulátorok feltöltve. Komoly falak jönnek elő a mélyből, aljuk nem látható, elmosódva eltűnnek a mélykék vízben, s csak az izgalom marad, lebegve a feneketlen mélység fölött. A fal mentén szüntelen mozgásban

annak a zátonylakó halak, minden irányban jönnek-mennek, de sohasem messzebb néhány méterre a faltól. A vibráló élet nem csak a kellemesen meleg és tiszta tengervíznek köszönhető, hanem a tápanyagban gazdag óceáni áramlatoknak is. Különböző pillangóhalak, doktorhalak és angyalhalak sereglenek és táplálkoznak, szinte ügyet sem vetve a kalimpáló búvárokra. Egész rajai a lövészhalaknak és csattogóhalaknak húznak el mellettünk, hol föl, hol meg lefelé száguldva a fal mentén. Hipnotikus látvány.

A fal anyagát képező vulkanikus kőzet szinte nem is látható, teljesen beborítja azt az alacsonyabb rendű élővilág. Korallok, szivacsok, algák és a velük táplálkozó, közöttük élő lények serege foglal el minden talpalatnyi helyet. A tengeri élővilág bősége és változatossága egészen varázslatos. Akárcsak maga a merülés élménye, nem csak a mérhetetlen óceán közelsége, hanem annak érezhető ereje, ahogy a falakat mosó áramlatok alkalmanként rendesen megdolgoztatják a kihívásoktól nem megriadó sportbúvárt.


Olympus E-M1 + M. Zuiko 8mm 1:1.8 Fisheye PRO
Olympus E-M1 + M. Zuiko 8mm 1:1.8 Fisheye PRO

Más helyeken, hasonlóan drámai víz alatti táj bontakozik ki, hatalmas korall mezők, kissé távolabb csipkézett gerincű sziklakolosszusok tornyosulnak a ‘látóhatáron’. Szinte kimeríthetelen tárháza a víz alatti felfedező körutaknak. A kiváló látótávolság, nem csak fokozza az élményt, hanem remek játszóteret biztosít a búvárfotósnak, lehet gyakorolni a nagylátszögű felvételeket. Sok idő ugyan nincs egy merülésre, a viszonylagosan nagy mélység igencsak korlátozza a lent tölthető időt. De ha van olyan merülőhely, amely repetáért könyörög, akkor ez az.

Hagyjuk el most a vad vizeket és húzódjunk közelebb a tenger aljzatán kúszó-mászó lényekhez. Nem kevésbé izgalmas világ bontakozik ki előttünk, lenyűgöző részletgazdagságával, a fenéklakó kreatúrák változatosan koreografált életmódjával. A vízi feltételek kiválóak, fotós szempontból már-már ideálisak, a mindenhol bőségesen előforduló fekete homok remek hátteret biztosít. Máshol pedig igazán ki lehet bontakoztatni a búvártudást, ahol az iszapos aljzat fölött kell óvatosan mozogni, hogy ne kavarodjon fel a laza üledék. Viszont van mit keresni az ilyen helyeken is, tengeri meztelencsigák, laposférgek (nevük nem túl bizalomgerjesztő, de annál dekoratívabbak) kedvelt élőhelyei ezek. A vulkáni kőzetek mállástermékei is hozzájárulnak a tápanyagbőséghez, s ebből következően virágzik az alacsonyabb rendű élet, mindenfelé táplálékot kutató tengeri állatok serege, itt senki sem diétázik.


Olympus E-M1 + M. Zuiko 7 - 14mm f/2.8 PRO
Olympus E-M1 + M. Zuiko 7 - 14mm f/2.8 PRO
Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro
Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro

’A nagy hal megeszi a kis halat’. Ez csak természetes a tengerben, kiváló vadászok gondoskodnak a tápláléklánc fenntartásáról. Kicsit távolabb a zátonyoktól és a sziklagerincektől, de még lőtávolban járőröznek a nagyobb ragadozók.

Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro
Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro

Jellemzően barrakudák és makréla félék, ritkábban tonhalak tűnnek fel, egyes fajok rajokba gyülekeznek, s így töltik napjukat az örvénylő vízben, a víz alatti szirtek közelében. Estére azonban szétoszlanak és kisebb csoportokban néznek vacsora után. Mind kiváló úszó, afféle rekorder a maga nemében, éppen hogy keresik az erősen mozgó vizet, s így a búvárnak komoly munkát ad, hogy a közelükbe férkőzzön. Nem is mindig sikerül.

Cápa is akad, de csak mutatóban, s azok közül is inkább a fiatalabb példányok. Leggyakoribb a fehér uszonyú szirtcápa, újbóli feltűnése örvendetes, jól példázza a következetes és hozzáértő halászati szabályozás szükségességét. Köszönhetően a helyi közösség néhány felelősségteljes tagjának, mára sikerült megállítani és visszafordítani az élőhelyek károsodását. Az élővilág szemmel láthatóan meghálálja és gyorsan regenerálódik az ökoszisztéma minden szintjén.

Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro
Olympus E-M1 + M. Zuiko 60mm f/2.8 macro

Emiatt is és a nagyszerű merülési lehetőségek, valamint a kivételes táj miatt, Pulau Siau nagyon hamar felkerülhet a világ búvártérképére és kedvelt uticéllá válhat Észak-Sulawesi térségében.

Pulau Siau GPS koordináták: 2°44'53.59"É, 125°23'54.17"K

Siau kikötője: Ulu

Legközelebbi nemzetközi repülőtér: Manado, Sam Ratulangi


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küld el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Séllei Csaba

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page