top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Bemutatkozik az OM System OM-1

A fényképezőgép, amire oly régóta vártunk! :)


OM


Az OM-System bizonyított, miszerint komolyan gondolta a váltást.

A vezetők és a fejlesztők egy teljesen megújult gépet szándékoznak piacra dobni.

Az új gép sok mindenben különbözik társaitól, lényegesen túlmutat az elődökön.


Kicsomagolás után azonnal szembetűnik a különbség. Méretre hasonló mint az EM 1 Mark III, még külsőre is kissé hasonlít de kifinomultabb. Letisztult, lekerekített formát kapott, ami kissé modernebb külsőt ad. A markolat vastagabb, szélesebb lett, a gép kis mérete ellenére kényelmesebb fogást biztosít. Ehhez a modellhez is készül portrémarkolat, ami külön megvásárolható. Így függőleges géptartás esetén is minden kezelőszerv ugyanúgy kézreál.


A beállító tárcsák (rekesz, záridő) eddig a vázon kívül voltak rögzítve, most a vázba lettek elrejtve, csak annyi látszik ki, ami a kezeléshez szükséges. (Szokni kell, de jól kezelhető, kézre álló megoldás még kesztyűben is).



Változott a szemkagyló is, más a mérete is, az érzékelő is jobb helyre került. Logikusan, a kihajtott kijelző mellett nem vált át elektronikus keresőre. A felbontása pedig 5,76 millió képpont. Valamint nagyobb is, jobban hasonlít a full frame-es gépek optikai keresőjére, csak ez jobban tetszett. Valós időben azt látom, amilyen a felvétel lesz, nem is beszélve a rossz fényviszonyokról, amikor jobban, világosabban látjuk a témát. Ez megkönnyíti a fókuszálást is.


Az új gép kapott egy AF On gombot, ez sokaknak fog tetszeni. Megkönnyíti a fókusz rögzítését, de mint a legtöbb kezelőszerv, ez is újraprogramozható. Teljesen személyre szabható minden (ahogy azt korábbról is megszokhattuk, különféle beállításokra definiálhatjuk szinte az összes kezelődombot, de még a tárcsáink irányát is), így ha kölcsönadjuk a gépünket, nagy meglepetéseket okozhatunk vele. Nekem nagyon tetszik ez a személyre szabhatóság.


A menü-, és kezelőgombokkal és a tárcsákkal együtt ugyanoda kerültek, mint az elődön voltak, így könnyítve meg a gépváltást. A joystick is megmaradt, ezzel az élességállitásnál jelentős időt nyerhetünk, de képnézéskor is jól jöhet.


Mondhatnám, hogy van egy rossz hírem, mert megint más típusú akkumulátor került a gépbe. De ez nem is annyira rossz, ugyanis nagyobb, 1720 helyett 2280 mAh kapacitású. Így sokkal több felvétel készíthető, s ez több, mint 25% pluszt jelent. Gyári adat szerint 520 kép egy töltéssel, de nekem már az 1Mark 3-al is tudtam 1600 felvételt készíteni egy töltéssel, egy akkuval (nyilván témától és a felhasználás módjától is függ).

Mivel a gép USB-C csatlakozóval rendelkezik, így a töltése akár powerbankról is megoldható, vagy az autó USB csatlakozójáról útközben is. Természetesen lehet vásárolni hozzá külön töltőt is, így két akkumulátor tölthető egyszerre. A menüben az akkumulátor töltöttségi szintjét, valamint a felvételek számát is lehet ellenőrizni.


A gép újragondolt szigeteléseinek köszönhetően továbbra is por- és időjárás álló, így gyári adat szerint -10 fokot is bír, de ha vigyázunk rá, és nem hagyjuk kint, akkor -20 alá is vihetjük magunkkal.


A menü teljesen átalakult, nekem nem volt egyszerű megszokni a változást, de mivel logikus, gyorsan kezelhető, jól átlátható, és szokás szerint létrehozhatunk egy kedvencek gyűjteményt is, hamar megszoktam, s most már ez az új megjelenés tetszik jobban. A kijelző gyorsmenüje is változott, sokkal jobb, s ha kell az elektromos keresőben is megjelenik átlátszó módban, így segít, hogy közben a témán tarthassuk a szemünket.


A szenzormozgatáson is sikerült tovább finomítani, ami már 8 EV (fényérték, rekesz, vagy záridő) nyereséget jelent. Az állvány egyre ritkábban kell majd ezentúl.

A CMOS szenzor teljesen átalakult. A 20 megapixel látszólag megmaradt az előd szintjén, de nem egészen. Csakugyan 20 megapixelt kapunk, de ehhez egy teljesen új érzékelő született, ami valójában 80 mp, de a bayer-rács 4 pixele (két zöld, egy kék, és egy vörös) együtt alkotnak egy teljesértékű pixelt. Ezzel a módszerrel sikerült elérni, hogy minden képpont valós színadatokat tartalmaz. De nem csak ennyi a hozadéka, nőtt a dinamika tartomány, és jelentősen csökkent a képzaj is. Tapasztalat szerint legalább 2 fényértéket nyerünk. Míg az E-M 1 Mark III csak ISO 25600-at tud, addig az új gépünk 102400-at is. Talán ez a legjelentősebb változás, de ez a legfontosabb is. 12800-on bátran használhatjuk, (de azért nem árt továbbra is pontosan exponálni, hisz az alulexponált képek világosítása mindig képzajt produkál).


A fényképezőgép 2 db (UHS-II) kártyafoglalattal rendelkezik. Ezt igény szerint különféle módon állíthatjuk be. Könnyen használhatjuk biztonsági mentésnek is. A két kártyán akár különféle formátumok is rögzíthetők egy időben.

Mindezt az új TruePix X processzornak is köszönhetjük, mely 3-szor erősebben teljesít. Ennek köszönhető többek között az 50 kép/mp. sebességű kővető fókusz mód, vagy akár 120 kép/mp. sorozat lehetősége. De gyorsult, a High Res (nagyfelbontású mód) sebessége is, kevesebbet kell várjunk két kép között.. Konkrétan 2,5-szer gyorsabb.


Az egyik kedvenc funkcióm a Pro Capture 3 féle móddal van jelen (sebesség és képszám szerint is lehet paraméterezni).


Az AF bontok száma 1053, s mindegyik keresztirányú fázis érzékelésű. A témákban bővült a madár felismerés a macska-kutya-kedvencekkel (így egyel több van, a repülő, az autó, sőt a vonat is megmaradt, bár én nehezen tudom elképzelni, hogy nagy sebességű vonatokat fotózzak). Az elődhöz képest itt is helyet kapott a fókusz csillagokra funkció. Itt be lehet állítani, hogy a sebesség fontosabb, vagy a pontosság. Elég pontos.

Az AF mezők kiválasztásában is jelentős változás van. Sokkal könnyebb a témánknak megfelelő területet kijelölni. Ennek ellenére, ha olyan szituációba kerülünk, hogy gyakran kéne állítgatni, az sem probléma. Gyorsan megoldható, de ha még gyorsabban szeretnénk, akkor továbbra is rendelkezésre állnak Custom funkció gombjaink.

Live View módban Night Vision beállítás is lehetséges, ilyenkor a téma világosabban jelenik meg a kijelzőn, vagy a keresőben, mint a valóságban. Nálam továbbra is döntő szempont, hogy a képet az exponálás előtt olyannak látom, mint amilyen a végeredmény lesz.


A beépített live nd64 szűrőnken köszönhetően hosszabbat tudunk exponálni nappal is. Jól jöhet egy elmosódott vízes témánál, de akár a nagy fényerejű optikákkal is fotózhatunk nappal, nyitott rekesszel, így kiemelve a kis mélységélességek a témát.


Végül nézzük csak, mit is hozott az új videó mód, hisz itt volt mit fejlődni.

A gép 4K 60 kép/sec, FHD 60/120 kép/s, c4K 60 kép/s beállítással is képes videó felvételekre. 10 bit video H.265 szabvánnyal, de elérhető lett a C4K ProRes Raw Movie 4:4:4 is, ami igazi mozifilmes élmény, és kiváló minőség, jól fénylehető.


• Lőrik László természetfotós nagykövetünk első tapasztalatait ide kattintva olvashatjátok el.


• DPREVIEW tesztet pedig itt olvashatjátok.


S akkor lássuk az ISO tesztet az előd modell, Olympus E-M1 mark III

Olympus E-M1 mark III vs OM System OM-1 ISO teszt
Olympus E-M1 mark III vs OM System OM-1 ISO teszt

Teszt: Dékány Zsolt



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page