top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Olympus - rekesz / zár / ISO

Frissítve: 2020. szept. 6.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO, Németország
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO, Németország

Fotózás alapja, hogy tudjunk helyesen exponálni. Régebben külön fénymérő segítségével sikerült ezt megcsinálni, ma már szerencsére a fényképezőgépekben is van fénymérő. Gondolhatnánk, hogy a gép fényt mér, mi megnyomjuk a gombot és készen is vagyunk. Ez többnyire igaz is, de sokat segíthet ha értjük a folyamatot és és minden helyzetben helyesen tudunk exponálni. 


Nézzük miből áll össze a helyes expozíció. Rekesz, zársebesség, érzékenység. Ezt szokták hívni expozíciós háromszögnek is. Bármelyiket állítjuk az hatással van az elkészült képre.

  • Rekesz: Minél tágabb a rekesz(pl. F1.4), annál nagyobb helyen jut fény a szenzorra (filmes gépnél a filmre). Szűkebb rekesz (nagyobb érték, pl. F16) kevesebb fényt enged be.

  • Zársebesség: Az az idő, amíg fényt engedünk a szenzorra. Gyorsabb zársebesség kimerevíti a mozgásokat, hosszabb zársebesség elmosódottá teszi/teheti a képet.

  • Érzékenység: Filmes gépeknél a film fényérzékenysége, digitális gépeknél a szenzor érzékenysége. Magasabb érzékenység világosabb képet eredményez, ezzel párhuzamosan a zajosodás is megnőhet.

Ezekből látszik is, hogy bármelyiket állítjuk, az elkészült kép sötétségére/világosságára hatással leszünk. Az elv elég egyszerű, ha 1 értékkel szűkebb rekeszt állítunk be és ezzel párhuzamosan 1 értékkel hosszabb zársebességet, akkor a kép világossága nem változik. Ugyanez igaz az érzékenységre is, ha 2 értékkel lejjebb visszük az érzékenységet, majd 1 értékkel tágabb rekeszt választunk, és 1 értékkel lassabb zársebességet, akkor a kép világossága nem változik. Ez természetesen minden irányban működik.


Jó viszont tudni az egész értékeket.


Rekesz: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22

Zársebesség: 16sec, 8, 4, 2, 1, ½, ¼, ⅛, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000

ISO: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12500, 25600, 51200

Ezektől extrém esetben van eltérés lefele és felfele is, hiszen létezik F0,75 fényerővel objektív, és van fényképező ahol az 1/32000 zársebesség is működik, stb.


Tehát fénymennyiség szempontjából az alábbi három esetben ugyanolyan lesz az expozíciónk:

  • ISO 400, F2,8, 1/250

  • ISO 100, F1,4, 1/250

  • ISO 200, F1,4, 1/500

Jogosnak tűnhet a kérdés, minek variáljunk, ha ugyanannyi fényt engedünk be mind a három esetben. Egyrészt az objektíveknek is van olyan rekeszértéke ahol a legjobb optikai teljesítményt nyújtják, valamint az elkészült kép képi világára van hatásunk a rekesz állításával. Például mennyire fontos kiemelni a portrénál mondjuk az arcot és elmosni a hátteret, vagy egy tájképnél törekedni a végtelen mélységélességre. De ha a zársebességet nézzük, ott is fontos döntés, hogy épp a mozgást akarjuk kimerevíteni egy sportolónál, vagy mondjuk egy patak folyását szeretnék elmosni egy hosszú zársebességgel. 

Mondhatjuk, a fotós kreativitásán múlik mit és hogyan mutat meg a világból.


Módtárcsás képen a gép, Olympus E-M10 mark III
Módtárcsás képen a gép, Olympus E-M10 mark III

Nézzük még meg azt is, hogy ezeket az értékeket hol tudjuk állítani a fényképezőn.

Főbb módok a fényképezőn:

  • Auto (teljesen automata módban dolgozik a gép, ő dönt mindenről)

  • A: rekesz prioritás, beállítjuk a kívánt rekeszértéket és a fényképező állítja a hozzá tartozó zársebességet. 

  • S: zársebesség prioritás, zársebességet állítunk, a fényképező meg beállítja a megfelelő rekeszt hozzá.

  • M: manuális mód, itt a rekeszt és a zársebességet is mi állítjuk

Az érzékenységet a legtöbb gép úgy kezeli, hogy minden módban (A,S,M) tudunk külön érzékenységet állítani, illetve van AutoISO funkció is sok gépen, ahol megadhatunk egy tol-ig tartományt amin belül a gép az érzékenységgel is korrigál ha szükséges.


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Lőrik László

instagram.com/laszlolorik/


Xrite color checker passport
Xrite color checker passport
18% -os szürke kártya
18% -os szürke kártya



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page