top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Mire jó 1200mm?

OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 150-600mm F5.0-6.3 IS első tapasztalatok.


A minap frissen bejelentett tele-zoom objektívet több ambassadorunk is tesztelhette, elsőnek Lőrik Laci képes beszámolóját osztjuk meg veletek.






Akik nem próbáltak még igazi nagytelét 400-600mm körül, azok talán azt gondolják, hogy egy ilyen telével aztán mindent lefotózhatunk, bármilyen messze is legyen. Sajnos mint minden a fotózásban, sok egyéb tényezőtől függ, mire lesz jó az 1200mm ekvivalens objektív.





Kezdjük a nehezítő tényezőkkel (ami minden nagytelére igaz):

  • párás levegő: gyakorlatilag ha van köztünk és a téma között 40-50m párás levegő, akkor szinte biztos nem lehet éles képet készíteni.

  • nagyon meleg: láttál már aszfalt felett forró levegőt vibrálni? Na az pont ilyen ha nagy a távolság és nagy meleg van - szintén életlen hatású képek készülhetnek.

  • bemozdulás veszélye: még a stabis idők előtt volt egy ökölszabály, miszerint a gyújtótáv kétszeresét illik zársebességben választani. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 1/2000 másodperccel. Az OM-1 mk2 stabija tud 8,5 lépést stabilizálni (gyári adat szerint a 12-40/2,8 PRO obival). A 150-600-as obival a végéig kitekerve is marad még kb 5 lépésnyi stabilizálás. (ami hihetetlenül jó érték még mindig) De ha az 1/2000-ből leszedjük az 5 lépésnyi stabit, akkor 1/60 marad. 



Nézzük ezt a gyakorlatban. A stabi működése nem jó vagy rossz, hanem egy skálán mozog. 1/60-nál lesznek éles képeink, de sanszos hogy hajszálnyi bemozdulás már látható lesz. Az sem kizárható hogy lesz bemozdult kép is. Ez természetesen egyéntől és pozíciótól is függ. Sokkal könnyebb stabilan tartani ha tudunk támaszkodni, feküdni, stb. Ellenben ha váll felett kell tartani valamilyen szögben, akkor sokkal nehezebb lesz stabilan a témára célozni. Tehát ennek fényében ha biztosra akarunk menni, itt már illik legalább 1/200 zársebesség körül dolgozni ha kézből fotózunk. Most az alanyunk mozgási sebességét nem keverem bele a képletbe… ;)




Íme azonban pár dolgot ezen az obkjektíven, ami segít nekünk:

  • Nagyon jó közelpont. (0,7m-2,8m).

  • Sync IS.

  • Időjárás álló kivitel, nem kell takargatni, félteni ha jön az eső vagy hó.

  • Változtatható ellenállású és fixálható zoomgyűrű.

Lehet furán hangzik elsőre, de egy nagy telével nemcsak messze lévő dolgokat lehet fotózni, hanem a közelben lévőket is. Például egy félős gyík sokkal könnyebben fotózható ha nem kell a képébe tolni egy makró obit. A nagy gyújtótáv, kis tárgytávolság kombináció nagyon jól leválasztja a témánkat a környezetéről. 




SyncIS-t nem is ragozom, aki fotózott régebben 400-600mm körüli gyújtótávolsággal, az tudja mi volt a menetrend: állvány, tükörfelcsapás, és távkioldó aztán izgulás hogy nem mozdult be az obi… Mint fentebb írtam, ezzel az objektívvel egész bátran kísérleteztünk már 1/60-1/200-tól - persze statikusabb témáknál.

Végére hagytam a változtatható ellenállású és fixálható zoomgyűrűt. Először teljes baromságnak gondoltam…de az élet mindig tartogat meglepetéseket. Mivel ezt a zoomtartományt elég nagy, emiatt több csavarással lehet csak végig tekerni, így az első időben kicsit bénáztam. Aztán beugrott hogy kipróbálom a “könnyű’ módot. Így gyakorlatilag szinte egy tolózoomként üzemel az objektív, nagyon gyorsan lehet vele akár a két végpont között váltani. Ráadásul abban is segít, hogy ha 1200mm-n nem találjuk a célunkat, akkor visszahúzva 300-ra sokkal könnyebben tájékozódunk és ha megvan a cél, csak gyorsan kitoljuk az obit és mehet is a fotózás. A zoomállást egyébként rögzíthetjük is, ha nem szeretnénk, hogy akár véletlen elmozduljon a kiválasztott gyújtótávolságról.




Mire használtam én?

Az idő szűke miatt nem tudtam annyi témával kipróbálni, amennyivel szerettem volna. De így is tervben volt, hogy állatoknak a részleteit kezdjem fotózni. Erre most muflonoknál került sor. Nagyon élveztem az objektív rugalmasságát, nagy átfogását. Persze kicsit fura is volt az eddig nagyon könnyű Olympus / OM System obik után egy nehezebb darabot fogni. (bár közel van a súlya a 150-400 F4,5 PRO-hoz, de a súlyelosztása teljesen más), ekkora gyújtótáv ezzel jár - valamit valamiért.


Azt csak halkan mondom, hogy természetesen rátehető az 1,4x vagy a 2x telekonverter is. Na ahhoz most még nem voltam elég bátor… ;)



A képeket Lőrik László - professzionális természetfotós, fotóoktató készítette: https://loriklaszlo.com


Képek adatai:



Az új OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 150-600mm F5.0-6.3 IS objektív részletes adatlapja: https://www.olympusmintabolt.hu/om-system-m-zuiko-digital-ed-150-600mm-f5-0-6-3-is

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page