top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Közelképek apróságokról



Kérdezték a barátaim, hogy mi motivált a mikro, makro fotózásban. Hiszen egy porszem felett görnyedni órákat nem igazán izgalmas. Az alap indíttatás egy film, amit ha jól emlékszem több mint húsz évvel ezelőtt láttam, a Mikrokozmosz - Füvek népe. Elvarázsolt, hogy olyat láthatok, amit mások alapesetben nem. Persze a film qualitásához még hosszú az út, de ez nekem egy izgalmas utazás az OM Systemmel.



A makrózást még egy nikon D3300 és egy Nikon F 55-200mm f/4-5.6 objektívvel kezdtem. Vettem az elejére Raynox 250 es előtét lencsét, amit egy szűkítő gyűrűvel tudtam az obihoz rögzíteni. A D3300-assal csak manuálisan tudtam focus-stacking-et készíteni, mert nem volt benne erre alkalmas funkció, mint az Olympus-ban. Így egy makro fotózás, mint például a moha spóratartó tok, igen hosszú ideig tartott. Makró sínem nem volt, így maradt a fókuszgyűrű nagyon óvatos tekergetése, egy fehér pöttyel megjelöltem a fókuszgyűrű riznijét, hogy lássam mennyit fordítok rajta. A spóratok még annyiban volt nehezítve, hogy ezt panoráma módban készítettem, mert nem fért bele a maximális kivágásba. Így először az alsó majd a felső részéből készítettem manuálisan focus-stacking-et, majd a képeket egy erre alkalmas program segítségével összeépítettem, majd az alsó és felső részt PS-ben raktam össze.



Amennyiben valaki nem akar extra sokat beruházni a makro fotózásba, tehát már van egy fotózásra alkalmas bármilyen gépe és obija szinte biztos lehet venni az elejére egy Step up vagy Step down ringet, amennyiben szükséges a Raynox előtéthez, például az Olympus M.Zuiko ED 60/2,8 Makro esetén Step up ring-re van szükség, mert túl kicsi az átmérője a Raynox-hoz. Javasolt még egy makró sín is, ezzel kellő finomsággal lehet előre vagy hátra állítani az élesség síkját. Persze ha valaki annyira türelmes mint én is, akkor a fókusz gyűrűt is tekergetheti, de ebben az esetben extra mód kell vigyázni arra, hogy a váz jól legyen rögzítve és ne tudjon elmozdulni semerre.



Majd pár éve váltottam egy OLYMPUS M1 mark Ill-ra, amivel a focus bracketing könnyedén és automatizáltan elkészíthető a vázban is az összeépítés. Bár bevallom ezt még nem próbáltam soha, mert azt gondolom, korlátozott a fotók mennyisége, amit össze tud rakni és nem lenne nekem megfelelő a végeredmény. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy sokkal több fotót kell készíteni, mint amit a váz szoftvere tud összerakni. A mikroszkóp előtét lencsével meglehetősen sok fotóra van szükség, mert a mélység élességet mikronokban mérhetjük. Az olympus automatikus focus léptetése kifejezetten alkalmas, ha a fókusz léptetések számát a legfinomabbra állítom, akkor tökéletesen kihasználja a mikroszkóp előtétet mélységélességét is akár. Ilyenkor elkészít a gép automatikusan annyi képet, amennyit előre beállítunk, 70-150-300 fotót, amit ezután egy focus-stacking programban összeolvasztjuk. Én egy ideje erre a Helicon Focus nevű programot használom. De a makro vagy mikro panoráma esetén, PS-ben fejezem be a végleges képet.



A mikroszkóp előtétlencsét 150 mm-en tudtam használni, mert így töltötte ki a vetített kép a szenzort. A Raynox előtéteket azért szeretem mert relatíve gyorsan felpattintható az obi elé és fixen tart. Természetesen ennél is vannak jobb megoldások, de amikor én kutakodtam ezekre találtam rá és eddig ezeket szereztem be. Rendeltem már több apróságot a 40-150-es obimhoz, hogy mikro fotókat is tudjak készíteni: több Raynox UAC 2000 klipszet, adapter gyűrűt mikroszkóp lencséhez, és többféle nagyító lencsét és egy 4x-es nagyítású mikroszkóp lencsét.



A panoráma gombás képet három oldallépésből készítettem, oldal lépésenként 120 képből. Szintén HF-ban összeolvasztva, majd PS-ban a végleges panorámaképet.


M.Zuiko Digital 40–150mm 1:2.8 PRO / Conversion Lens Raynox DCR 250

A hangyánál a preparálás volt a legnehezebb. Beáztattam vízbe majd a mikor megpuhult (mármint amikor a ízelt lábait tudtam mozgatni) egy szivacs darabra tűk segítségével feszítettem a megfelelő pózban.


M.Zuiko Digital 40–150mm 1:2.8 PRO

Raynox UAC 2000, adapter M42 RMS for microscope lenses / microscope lens plna 4x na 0,1 rms


A penészgomba esetében, természetesen először a penészt kellett létrehozni, ez volt a hosszabb idő. Fogtam egy kis erdő talajt levelekkel mindennel, beletettem egy zárható kis vödörbe majd rátettem egy fél almát és lezártam. Na persze nem vagyok nagy biológus, de sejtettem hogy ebben az egyvelegben lesz elég megfelelő penész gomba, ami csak produkál nekem valamit.


M.Zuiko Digital 40–150mm 1:2.8 PRO / Raynox UAC 2000, adapter M42 RMS for microscope lenses / microscope lens plna 4x na 0,1 rms

A mák nem különleges ebben a világban, mert aki ezzel játszik, az tuti egyszer kipróbálja.

A fotót 350 fotóból lett összedolgozva.



Konklúzió:

A makrózáshoz nem szükségszerűen kell nagy beruházás, amennyiben az ember maga szórakoztatására vagy alkotási vágyának kielégítésére, esetleg közösségi oldalakon való megosztásra készíti a képeket. Hiszen ma a neten nagyon sok kiegészítő elérhető és beszerezhető elfogadható áron, persze ezeknél is a határ a csillagos ég.

Továbbá szükség lesz még sok türelemre és játszadozásra, na meg rengeteg fényre, ahogy már sokan mondták előttem, a fény legyen veletek!



Meuser Krisztián


 
Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page