top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

"Kicsi a bors de erős" avagy a 45mm világa

Frissítve: 2020. dec. 10.


Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8
Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8

Az Olympus Mintabolt novemberi akciójában olyan kombót lehet vásárolni, amit én is napi szinten használok.

Lassan egy éve van meg az M5mIII gépem és igaz, hogy soha nem fogja nálam leváltani a PEN-F-et, de vannak helyzetek, amikor előveszem és a videó mellett fotózásra is használom.

Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8
Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8

Én főként a videó funkciói miatt választottam ezt a kamerát. Picit elmarad az M1mII-től, pl. nincs benne LOG profile, se fejhallgató csatlakozó, cserébe kisebb és hozza azt a vintage looking vonalat, ami miatt én szerelmes vagyok az Olympus gépekbe, és ami miatt az M1mII-t nem érzem az én gépemnek. Nem a tudása miatt, hanem a külalak miatt.

És persze megértem, ha valaki azt mondja, hogy a tudás számít, nem a külalak. De nekem a fotózás esztétikai élmény is. Ott van a kezemben, a nyakamban, mutogatom. Nekem fontos, hogy passzoljon a személyiségemhez.


Nézzük miben kimagasló az M5mIII. Tavaly már készítettem egy videót, úgyhogy aki nem látta volna, most megnézheti.A követő AF nagyot fejlődött az előző modellekhez képest, és simán lekövette a mozgásomat, ami viszont meglepett, hogy naplemente után, szinte sötétben is képes volt trackingelni.


A stabilizátor a szokásos 5 pontos vázba épített stabilizátor, ami szintén fejlődött, vagyis megkapta a nagytesók képességét és a régi gyerekbetegségét is levetkőzte, ami a széleknél keletkező hullámzást illeti. Persze azért akad egy kicsit, ha nagyon ráncigáljuk a kamerát, de én úgy látom, hogy a konkurens márkák, nemrég bejelentett gépeivel ellentétben finomabb ez a hullámzás. Szerintem kijelenthető, hogy még mindig piacvezető a stabilizátor, ami nem csak videóban, de fotóban is nagyon jól jön. Késő esti órán simán kitartható fél, vagy 1 mp-es fotó is. Nyilván téma függő, és nem ilyen beállítással fogjuk lekapni a rohangáló kisgyereket, de egy városi csendélethez, vagy tájképhez naplemente után se kell magunkkal cipeljük az állványunkat, mert teljesen értékelhető képet kapunk.A flip LCD-t itt is megkapjuk, mint ahogy szinte az összes Olympus modellnél, ami nekem a KÖTELEZŐ kategóriába esik. Fotózásnál és videózásnál egyaránt, nem tudnám nélkülözni.


Hozzá most ajándékba kapunk egy 45mm-es obit, ami nálam a ’melyik obit választanád, ha egy obid lehetne’ kategória.


Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8
Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8

Ár érték arányban a legjobb Olympus objektív. Iszonyat pici, befér a zsebbe, mégis szerintem simán lehetne PRO kategóriásnak nevezni, mégha nem is az. Én 90%-ban ezt az objektívet használom. Mind az utcán street fotózáskor jól teljesít, a gyors AF miatt, mind beltérben gasztrofotózásnál, vagy portrénál az élessége és a gyönyörű háttérmosása miatt. Sose okozott még csalódást. Az f1.8-as fényerő lehetővé teszi, hogy kevés fénynél is tudjuk használni.


Nekem tényleg ez a kedvenc objektívem, ami szépen szeparálja a tárgyat a háttértól, szépen mos, gyors, pontos és mindig van egy WOW érzés benned, amikor fotót készítesz vele.


Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8
Olympus E-M5 mark III + M.Zuiko 45mm 1:1.8

Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Horváth Dániel


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Unknown member
Nov 13, 2020

Sosem válnék meg ettől én sem...

Like
bottom of page