top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Aurora Borealis

Frissítve: máj. 27.

avagy az a bizonyos szenzációs Sarki Fény Pusztavacson


Hogy hol...?.....Pusztavacson...?!? Bizony ott! Nemrégiben, egész pontosan 2024 május 10-ről 11-re virradó éjszaka. Ez oly ritka jelenség Magyarországon, hogy nem lehet vele betelni, pedig rengeteg képet látthattunk róla már akkor, akár frissen telefonokkal készült posztokon is.


Szerencsére Vágány Sándor nem telefonnal készített a nálunk ritkán látható jelenségről gyönyörű képeket, hanem egy Olympus OM-D E-M5 mkII-vel készítette, amin egy M.Zuiko Digital 7-14mm/2.8 Pro objektív volt.

A gyönyörű fotók Pusztavacson készültek, egész pontosan Magyarország geometriai középpontjánál, az Országközepe Emlékműnél május 11-én 0 óra 15-20 perc körül. Önmagában a szerncsés időjárás és a "csillagok együttállása" természetesen nem elég ilyen képek elkészítéséhez, felkészülés, tudás, technikai szakértelem és türelem szükséges még.


Íme még pár expozíciós adat: 13mp záridő, 2.8 rekeszérték, 7mm(14mm FF) gyújtótávolság, ISO3200 és stabil állvány - a csillagok "elmosódottsága" a hosszú záridőnek köszönhető.

Apropó csillagászati-természeti jelenség: Sándor előszeretettel használ különleges csillagászati szűrőket is fotóihoz, de nem csak ebben a témában, így varázsolva különleges hangulatot olyan hétköznapi klisékhez, mint pl a naplemente:
Ezekhez a fotókhoz egy úgynevezet Baader ND3.8 AstroSolar fotografikus fóliát tett az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F1:5.0-6,3 IS ED MSC objektívje elé, ezzel téve láthatóvá a szabad szemmel nem érzékelhető részleteket.Ezekhez a gyönyörű képekhez tartózó expozíciós adatok pedig: 1/3200 és 1/500 záridők, 8-as és 6.3-as rekeszértékek, 400mm(800mm FF) gyújtótávolság, ISO100 és 400, valamint a fent említett szűrő.


Köszönjük Vágány Sándornak a csodaszép és különleges képeket!

Comments


bottom of page