top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Alpok-Adria kerékpártúra E-M1 Mark II kamerával?

Frissítve: 2021. máj. 9.

// Olympus X Gál András //


Előzmények, dilemma, felkészülés, setup


Korábbi cikkemben írtam már arról, hogy az én igazi világom a filmes fotózás, de nem vagyok ebben ortodox, így a digitális technikát is használom filmezésre, és természetesen élmény és esemény-fotózásra is.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO

Másik nagy szenvedélyem a kerékpározás. Csoportos, többnapos kerékpártúrák, de akár nyaraláskor egy-egy új táj, város bringás felfedezése, bejárása is belefér.


Több hazai túra, többszöri Fertő-tó és Balaton-kerülés után, tavaly néhányan úgy gondoltuk,

hogy nekivágunk az Alpok-Adria túrának, amit Európa Top 3 útvonala közé sorolnak a szakértők, megjegyzem nem alaptalanul.


A túra útvonala:

Salzburg – Bischofshofen - Bad Gastein - Spittal an der Drau – Villach – Tarvisio – Venzone - Udine – Grado, a hossza 420 km.


Természetesen már a szervezés kezdetén felmerült bennem az igény, hogy dokumentáljuk a túrát. A kézi vagy sisakra szerelt akciókamera, már-már természetes útitárs, és persze mobiltelefonos fotók, videók is készülnek minden túrán. Most viszont szerettem volna, hogy egy kicsit szabadabban, nagyobb kreativitással készített képek is szülessenek.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 75mm 1:1.8
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 75mm 1:1.8

Korábban voltak már ezirányú próbálkozásaim, de pl. az egyik kisfilmes gépem egy Balaton túra alkalmával a rázkódástól tönkrement, letört a filmkazetta ajtó, így még a felvételek is odalettek. Szóval negatív élmények birtokában, de új pozitív hittel, bízva az Olympus minőségében úgy döntöttem, hogy a pro felszerelésem egy részét fogom magammal vinni erre az útra.


A kiválasztott felszerelés, a korlátozott hely miatt, egy gép és két objektív:


és a túra előtt nem sokkal beszerzett:


Túra közben: A felszerelés szállítása és fotózás


A túrát öt naposra terveztük, vagyis a kerékpáron öt napra és öt éjszakára elegendő csomagot kellett magunkkal vinni, a szállásokat persze előre lefoglaltuk. Természetesen a lehető legtöbb elvihető táskát rögzítettük fel a kerékpárokra, de belátható, hogy így sem dúskáltunk a szabad helyekben. Szerencsére sátrat nem kellett vinnünk, de így is volt elég súly, amit cipelhettünk.


iPhone 8
iPhone 8

A kamerát és az objektíveket is a hátsó csomagtartóra rögzített táskában vittem, de a gépet +1 táskába, az optikát pedig hordzsákba is beleraktam, biztos ami biztos. A kamera és a pro objektív víz és időjárásálló, de a 75mm-es nem. Szerencsére ezt a képességüket csak korlátozottan kellett tesztelnem, összesen egyszer áztunk meg, akkor sem nagyon.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO

Mivel a gép mindig kéznél volt - a nyereg mögött egy cipzár lehúzása után, már kézbe is vehettem - bármikor akár csak egy-egy rövid megállás alkalmával, lehetőségem volt képeket készíteni. Olyan helyeken jártunk, ahova tényleg csak kerékpárral lehet eljutni, mert a túra nagy része, az úgynevezett millenniumi vasútvonal egykori nyomvonalán halad, amely ma kerékpárút, autóval nem közelíthető meg.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO

A képek készítésekor, az Olympus 5 irányú stabilizátora, és a gépnek a pro optikával összehangolt stabilizációs mechanizmusa nagyon hasznosak bizonyult. Csak kézből fényképeztem, sokszor a kerékpárról le sem szállva, állványt csak egy kis jobit vittem magammal, de azt végül nem is nagyon használtam.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 75mm 1:1.8
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 75mm 1:1.8

Én minden esetben RAW-ban fényképezek, mert az utómunka során sokkal több lehetőséget ad. Sok esetben JPG-t is jó rögzíteni, mert ha wifin a mobilom kapcsolódik a kamerára, azonnal tudok “élmény fotókat” szerkeszteni a mobil appal, ami rögtön megosztható, elküldhető, természetesen nem profi utómunka, de facebookra jó :-).

Szóval az én javaslatom: használj kicsit nagyobb kártyát, és fotózz RAW+JPEG formátumban.


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO

Analóg hátteremből adódóan legtöbbször „M” módban dolgozom a digitális géppel is. Ezen a túrán a körülmények miatt sokszor „A,” azaz rekesz előválasztás üzemmódban fényképeztem. A kreativitás megtartása mellett az automatika nagyon jól dolgozott, nagyon kevés rontott kép keletkezett emiatt.




Tapasztalatok, tanulságok, összegzés



Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 PRO

A felszerelés simán állta a sarat, az „extra” terhelést, ami a kerékpáron történő szállításból adódott, például a rázkódást és a hőmérséklet, páratartalom ingadozást.

A kis súly és méret miatt nem okozott gondot a szállítás, és a fényképezés közben is minden jól működött.


Egy plusz akkumulátort vittem magammal és töltőt is, a plusz aksit soha nem kellett bevetni, a gép simán kibírt 1-2 napot eggyel. Vagyis, ha van töltő a plusz aksi fölösleges, hacsak nem órákat fotózunk, de ezek a túrák nem erről szólnak.


Nekem két darab 128 Gb-os kártya van szinte mindig a gépben, az egyikre videót, a másikra a fényképeket rögzíti a kamera. Természetesen, ha az egyik kártya betelik, automatikusan átáll a másikra, ha ott még van hely. Erre nekem nem volt szükségem, az öt nap alatt készült képek (RAW+JPEG) simán elfértek az egyik 128 Gb-os kártyán.


Tudom, hogy vannak kifejezetten extrém körülményekre készített kamerák, például az Olympus TG6 biztosan nagyon jó választás egy bringásnak, de mivel nekem megvan ez a szettem, így kipróbáltam, és egyáltalán nem csalódtam benne.


Nem léptem át a technika határait, minden rendben működött, és működik azóta is.

A túráról - zömében akciókamerával - készült egy kis videó, melyben az Olympussal készült képek egy része is látható: https://youtu.be/akpcyQHSVN4


Hajrá, jó tekerést és jó munkát mindenkinek!


További képek:



Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Gál András

bottom of page