top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Füst és Lézer! Támadnak a Hollandok!

Frissítve: 2021. aug. 22.

/ Olympus X The Netherlands Football Team X ShootEasy /


Péntek este narancs színbe borult a város, ugyanis a Holland Football válogatott marketinges csapatának felkérésére, a Cseh - Holland nyolcaddöntő előtt a Holland szurkolótábort, valamint egy igazán kreatív ötletet fotóztunk meg a ShootEasy csapatával közösen.


A teljes Olympus fényképezőgép és objektív eszközpark rendelkezésemre állt a projecthez. Ezért úgy terveztem, hogy neki vágok egy Olympus E-M1 Mark III -assal és a legújabb M. Zuiko 8-25mm PRO -val, de mikor jobban belegondoltam, felhívtam Dékány Zsolt nagykövetünket, aki mindenek tudója és már tesztelte a lencsét, hogy mit és hogyan javasol a képsorok elkészítéséhez. Javaslatára az M. Zuiko 7-14 PRO mellett döntöttem, de azért elvittem a kedvenc M.Zuiko 17mm PRO lencsémet is.Nos itt történt az az eset, hogy ember tervez, aztán a körülmények pedig mások lesznek. Amíg volt utcai világítás azt éreztem rendben lesz minden. Viszont a világítás mellett a lézer fényből semmi sem látszódott volna, ezért a teljes utcát mind a 4 helyszínen sötétbe borították. Péntek este 9 -től szombaton hajnali 5 -ig bezárólag történtek meg a felvételek elkészítése, fotó és videó formájában.A helyszínen jött a felismerés, hogy alapjába véve a füstből kiindulva alacsony záridővel terveztem, de azonnal kiderült, hogy a füst és lézer kombinációját, hogy szépen meglehessen fogni, 1/50 körüli záridőre volt szükség. Ráadásul a füst hol erősebb volt, hol gyengébb. A magas ISO nem jöhetett szóba, ezért azt 1600 -on fixáltam. Itt jött a felismerés, hogy nincs mese, a 17mm lesz a nyerő, ha szeretném visszaadni azt amit látok.Zsolt javaslatára sorozatokat készítettem, mert az ügyfél igénye az volt, hogy a hullámzás látszódjon a képeken több síkból is. Nos ez a lézer hullám bizony csak néhány síkból látszódott és nagyon oda kellett figyelni arra, hogy a szenzoron ne pásztázzon keresztül, mert akkor ott vége is a történetnek.


Mindemellett a duplaexpozíció lehetőségét is kihasználtam, mivel így egyszerre több hullámot tudtam a képre csempészni.A következő probléma az volt, hogy a narancs színű lézer hullám inkább piros volt mint sem narancs a gép által elkészített képen.Ezért az utómunkába ki kellett keverni a Holland csapat narancs színét és úgy, hogy még az épületek is olyanná váljanak, tehát el kellett tolni a kép teljes árnyalatát. Közel 4000 kép közül kellett kiválasztani a 30 legtökéletesebbet, majd utómunkázni úgy, hogy szombat este 8-ra a megrendelő rámondja az Áment. A projectről egy rövid promó film is készült.


A werk film itt tekinthető meg.


A projectet több média is lehozta, köztük íme az első két szemfüles. :)Majd jött a vasárnap és már délelőtt 10:30 -kor a Műjégpályáján felépített szurkolói zóna média sátrában voltam. Kaptam egy komplett igény listát, hogy fotózzak és mit ne. Például hiába van egy jó jelenet, ha bizonyos márkákban van jelen valaki, akkor mehet a kukába, ugyan a csapat hivatalos partnereinek konkurenciái nem kerülhetnek rá a képre.No de semmi baj, majd kiretusálom gondoltam. Ám itt jött a hidegzuhany, hogy eleve kész képeket kell készítenem, 16:9 -es formátumban és a témát középre komponálva, hogy jól lehessen vágni mindenféle médiumra. Se színezésre, se bármilyen módosításra nincs lehetőségem, mert rövid az idő. Az E-M1 mark III -as fényképezőgépen szerencsére van lehetőség előre programozni különböző beállításokat, így létrehoztam egy mozifilm hatású színvilágot, illetve egy kontrasztosabb kissé szaturáltabb változatot is, mert ők imádják, ha a narancs, az nagyon narancs. :)