top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Filmezzünk Olympus kamerával? 1. rész

Frissítve: 2020. okt. 24.


Fotó: Varga Tamás

Kezdetek, felszerelés, indulás.


Előre kell bocsájtanom, hogy nem vagyok hivatásos fotós, nem ebből élek, és én nem is nagyon tudok digitális nyersanyagra fotografálni. Az-az persze tudok, saját célokra és megrendelésre is egy jó átlagos színvonalon. A képzőművészeti értékrendű képek készítésére nekem megmaradt a film, a közép- és nagy formátum, amíg elbírom.


Mégis akkor hogyan kerülök én ide?


Előjáróban egy kis történelem.

A digitális gépek térhódításának egyik nagy hozadéka lett, hogy a tömeges elterjedésük után néhány évvel elérhetővé váltak a videós funkciók is a gépekben. Olyan távlatok nyíltak a tükörreflexes gépek tulajdonosai (főleg fotográfusok) előtt, amelyekről mindeddig nem is álmodhattak. A vázakhoz amúgy is meglévő nagyteljesítményű lencsék és a 24, 30 majd 60, 120 stb. kockás nagysebességű felvételi módok, a 1080p-s majd 2-4K-s felbontás hihetetlenül szélesre tárta a filmezés addig nagyon is zárt kapuit, gyakorlatilag mindenki előtt.


Ekkoriban 2010 környékén kezdtem én is „hobbivideósként alkotni” egy (nem tudom lehet-e mondani Canon 7D) DSLR géppel. A tükrös gép felett azóta már eljárt az idő, és aktuálissá vált a csere, főleg a lassítás és a 4K hiánya miatt. Mivel ezeket a funkciókat mára már egy akciókamera vagy egy átlagos drón is tudja, így a fő-kamerám lett a leggyengébb láncszem a szettben.


Nem húzom nagyon, a lényeg hogy kedves barátom Hupján Attila fotóművész, hívta fel a figyelmem az Olympus 4/3-os rendszerére és a benne rejlő lehetőségekre, már lassan másfél éve, hogy váltottam. Egy remek karácsonyi akció keretében vásároltam az E-M1 Mark II 1240 KIT-et a mintaboltban. Később még egy M.Zuiko 45mm és egy M.Zuiko 75mm fix 1.8-as optikával bővült a felszerelés. Sokat jelentett, hogy a KIT mellé egy egész napos oktatást is biztosított a cég hazai képviselője, ahol a ws vezetője Dékány Zsolt kérésemre, nagyon kedvesen kitért a videós képességek ismertetésére is.


Fotó: Gál András
Fotó: Gál András

A mozgóképes beállításokat alaposan át kell tanulmányozni, érdemes néhány videót is megnézni a neten ezzel kapcsolatban, és persze tesztelni, mielőtt komolyabb fába vágjuk a fejszénket. Természetesen kreatív felvételeknél lehetőleg minden automatizmust kikapcsolok a gépen, így a felvételek manuális fókusszal készülnek, de a beépített algoritmusok is segíthetnek, ha valaki bizonytalan magában eleinte. Az ISO, a WB, a záridő és a rekesz is természetesen előre fixen be van állítva a kívánt végeredménynek megfelelően. Jogosan merülhet fel a kérdés:

  • Ok, de mi van, ha túl kevés vagy túl sok a fény?

Nemsokára erre is „fény derül,” de haladjunk csak szépen sorban.


A gép kiválasztásakor nálam szempont volt a jó stabilizátor, és ebben nem is csalódtam, az Olympus szerintem világelit e téren. A kézből készülő felvételekhez így legtöbbször nem is szükséges gimballt használni (az nekem amúgy is macerás, kalibrálni stb.), így a cipelendő súly csökken és kényelmesebb is a mozgás. Persze ez nem mindig lehetséges, de az esetek nagy százalékában igen. A 4/3-os rendszer (gép, optika, stb.) már maga is sokkal kisebb, könnyebb, mint egy tükrös a kiegészítőkkel együtt, egy több órás forgatáson ez nagyon nem mindegy. Persze a videós kiegészítőket itt is használjuk és cipeljük, de még így is sokkal könnyebb a cucc.


A filmezéshez egy kicsit más felszerelés szükséges, mint a fotografáláshoz, bár lehetnek, vannak átfedések.

Megpróbálom összeszedni, hogy mi szükségeltetik egy „alapcsomaghoz” szerintem.


1.) A gép és lencse után a legfontosabb egy nagyon stabil videós állvány, lehetőleg valamilyen fluid fejjel, ezekből többféle is van a piacon. Kezdetnek jó lehet a meglévő fotós állványunk is, de egy idő után le fogjuk cserélni.


2.) Világítás: ha videó, akkor állandófény, a vaku ide nem lesz jó, esetleg egy műtermi vaku beállítófénye, ha maxra tekerjük, de ez nem a legegészségesebb megoldás.

Érdemes beszerezni több lámpát, is. Lehet compact halogen, aminek már egész jó a fogyasztása, de ma már inkább a led lámpákat javaslom. Lassan de biztosan megy le az áruk, ha lehet 900 ledes panelt vegyünk, az már nagyon jó, főleg ha kettő is van belőle. Természetesen a kisebb 600 db-os illetve kamerára szerelve a 300 db-os is jó szolgálatot tesz. Fontos, hogy a fényerőt lehessen szabályozni, ha pedig még a színhőmérsékletet is lehet, az csak jó. A nagyobbakat természetesen saját állványra tegyük, a kisebbet lehet a kamera rigre (amennyiben van ilyenünk), vagy vakupapucsa erősítve használni. Természtesen szóba jöhet még rengeteg fényforrás, díszítő füzér, stb.


3.) Fényterelés, formálás, szabályzás: A lámpák fényének lágyításához szükséges valamilyen diffúz eszköz, soft-box, octo-box stb. Fénytereléshez derítőlapok, reflektorok itt is használhatók, ezek a fotózásból már ismerősek lehetnek, természetesen ezekhez is jól jön a saját állvány, vagy tartó.


Fotó: Gál András
Fotó: Gál András

4.) RIG rendszer(ek). Ez egy egész kiegészítő család. A legtöbb ilyen rendszer úgy működik, hogy van egy CAGE, a kamerát teljesen körül ölelő lemez (természetesen a kezelőszerveket hozzáférhetőn hagyva). A cage tele van menetes furatokkal, ahová „föllegózhatjuk” a többi eszközt. Ide kerülhet field monitor, lámpa, mikrofon, fogantyú, markolat, stb.

A rendszer alapja a kamera alatti talp és az abból párhuzamosan futó 2db 15mm-es rúd. Erre a rudazatra lehet szerelni a fókuszgyűrű mozgatót (follow focus), valamint a végére a napellenzőt, ami szűrő fogadására is alkalmas. Jellemzően ND szűrőket szoktak itt alkalmazni, így egy szűrő szett elég, objektív mérettől függetlenül.

Mostanra tehát már választ is kaptunk a korábbi kérdésre, a kevés/sok fény probléma megoldására: világítással vagy szűréssel.


5.) Kameramozgást segítő pl. egy slider, főleg közeli de egyéb felvételeknél is sokat ad hozzá a végeredményhez. Az állványra ( statív ) szerelve vagy önállóan is használható, szituációtól függően.


Fotó: Gál András
Fotó: Gál András

6.) Zsákok, bőröndök, tárolók. Talán kevésbé fontosnak tűnik, de ha csak a fenti „alap szettet” nézzük, és belegondolunk, mennyi cucc ez, mennyi állvány, mennyi fényterelő, mennyi akkumulátor, mennyi töltő, tápegység, stb. amelyeket szállítani kell, akkor rájövünk, hogy a felszerelésünk nagyon is fontos része. Érdemes 1-2 nagyon strapabíró állványzsákot beszerezni, és 1-2 nagyobb zárható, lehetőleg vízálló fém vagy műanyag koffert is.


7.) Szerszámok, ragasztók, drótok, stb. vagyis kell egy külön ilyen szerszámos táska, mert bármi kellhet, szög, kalapács, csavar, csavarhúzó, olló, stb., ja és persze egy csapó! :-)


Összeállt a felszerelés, kezdődhet a forgatás!


A folytatást itt olvashatjátok el.


Fotó: Gál András
Fotó: Gál András

Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Gál András

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page