top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Az új OM-1 Mark II a gyakorlatban

Frissítve: febr. 22.

egy természetfotós szemszögéből



Szekeres János gyorstesztje és tapasztalatai


1/5000, f7.1, ISO2500


2024. Január 30. Hamburg – az OM Digital Solutions Corporation bemutatta a legújabb csúcsmodelljét, az OM SYSTEM OM-1 Mark II fényképezőgépet.

Szerencsére én kicsivel korábban megkaptam tesztelésre, már nagyon vártam! Köszönet érte az OM SYSTEM munkatársainak.

Gyorsan el is vittem egy jégmadár fotózásra, hogy megnézzem, mit tud, mi változott az elődhöz képest, ami egyébként igazán egy kitűnő és igen jól sikerült, sokoldalú gép. Elég sok minden változott, de ezt most nem sorolnám fel, hiszen már megtalálható az interneten az minden adat és összehasonlítás. Éppen ezért a saját élményeimet írnám le pár mondatban.



1/500, F4, ISO1000


Nagyon hideg, ellenben szép napos idő volt, mikor kivittem tesztelni a fényképezőt. A hideg és az extrém időjárás eddig sem volt akadály az OM-1 számára, így van ez az új, második generációs géppel is. Állványra tettem a motyót, no nem azért, hogy stabil legyen, mert ezt a feladatot egyébként a beépített stabilizátor kitűnően ellátja, hanem hogy a madár várható mozgási síkját tartani tudjam. Jött is gyakran...

Távkioldót használtam, hogy kényelmesen exponálhassak. Csendes gyors sorozatra állítottam a gépet és vártam...szerencsére a napos idő miatt ahogy említettem jött gyakran, készültek is a fotók szépen.


Nagyon jól működött az új követő AF, mely rengeteget változott az elődhöz képest, gyorsabb, pontosabb és „okosabb lett” is lett, hiszen a vezérlőszoftver már AI-t használ.

 Madárszem követés beállítva, megfelelő ISO beállítva, korrekciók beállítva, AF limiter beállítva, a követő fókuszpontok száma és mérete beállítva. Ellenőriztem a zársebességet és készültek a fotók /adatok a fotóknál/. Ez így soknak és bonyolultnak tűnhet, de a valóságban mindez pillanatok alatt beállítható.


1/5000, F7.1, ISO 5000


Érzésre „ragadósabb” és pontosabb lett a követő AF, vagyis miután villámgyorsan megtalálta a célt, nagyon stabilan rajtamaradt. Amikor nagy ritkán elvesztette a témát, akkor is tartotta a síkot és gyorsabban visszaugrott a témára. Ez igen hasznos a természet-, esemény- vagy sportfotósoknak. Amikor pl. egy madárraj repül felénk például, ki lehet jelölni, hogy melyiket kövesse az AF és azt követi stabilan-ragadósan, még ha át is repülnek a többiek a kiválasztott madarunk előtt. Ez brutálisan jó!

Használtam az AF limitert is, vagyis ezzel a követő AF-et úgy lehet beállítani, hogy csak egy bizonyos távolságon belül keressen és az amúgy is gyors AF még gyorsabbá válik. Ez elképesztő élmény volt, szinte alig hibázott a gép, ez a gyakorlatban 1-2 %-ot jelent mindössze!


1/5000, F7.1, ISO 2500


Megemlíteném még a megnövelt RAM kapaciást, ez teszi lehetővé a hosszabb sorozatok lövését, a beépített variálható átmenetes ND szűrőt, az okosodott és pontosabbá vált AI vezérelt témakövetős Af-et, valamint egy sor új nyalánkságot.

Egyszóval tényleg sok minden változott belül az elődhöz képest.

Kívül csak pár apróság változott: kicsivel kellemesebb a lett a fogása, a vezérlő tárcsa új gumírozást kapott a még jobb használhatóság miatt, az EVF-nek nagyobb és tisztább a képe, mely igencsak nagy segítség munka közben.




1/5000, F7.1, ISO2500



















1/640, F4, ISO100



Sorolhatnám még a fejlesztéseket, de itt most nem tisztem, tényleg minden megtalálható már a neten.Inkább arra buzdítok mindenkit, hogy próbálja ki  a „Tedd Próbára” akció keretében, ami már nem csak az OM SYSTEM Mintaboltban, hanem több partner-szaküzletében is előjegyezhető.

A képek nyers JPG képek, a teszt alatt a Camera RAW frissítés még akkor nem volt elérhető, azonban így is remek a képminőség. (Azóta egyébként kijött már az új Camera Raw)



A gép kitűnően teljesített a rövid teszt alatt, nagyon elégedett voltam vele, határozottan érezhető a sok újítás.


Szép fényeket kívánok minden fotós kollégának!


Szekeres János, Szeki - professzionális természetfotós, fotóoktató:



A vadonatúj zászlóshajóról itt találsz minden részletet: https://www.olympusmintabolt.hu/kereses?keywords=om-1%20mark%20ii











Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page