top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Vadrózsák lencsevégen

Frissítve: 2023. ápr. 1.

Egy baráti házaspár, akik Magyarország egyik legrégebbi néptáncegyüttesét (Vadrózsák) vezetik, megkértek, hogy a tánckar senior csapatánának fennállásának 55. évfordulója alkalmára rendezett gálaelőadást fotózzam.


Izgalmas feladatnak ígérkezett, nem fotóztam még táncosokat, elkezdtem agyalni, mit-hogyan kéne csinálni, milyen felszereléssel érdemes nekikezdeni. A felkérés egy olyan szerencsés időszakban ért engem, amikor már megvolt az új OM-5, de még nem sikerült eladni a régi OM-D EM5 mark II vázat, így mindkét fényképezőt elvittem az előadársa.



A helyszínt bejárva (őrmezei közösségi ház) és a főpróbát megtekintve úgy döntöttem, hogy vakut nem használok, a vázakra pedig a 45mm f1.8 és a 12-40 f2.8 PRO objektíveket teszem, és nem cserélgetek lencsét. Az M5 mark II kapta a 45mm-t, az új OM5 pedig a 12-40 PRO lencsét.


Kérés volt, hogy készítsek egy olyan képet, amin az együttes mintha egy rózsát formálna, körbeáll és középen pedig a táncosok vezetői vannak. A színpad mellé állítottunk egy alu létrát, felmásztam a legteteljére, kinyújtottam a gépet a levegőbe amennyire csak tudtam és készítettem pár képet, de nem tetszettek: hiába álltak körbe, olyasmi hatása volt, mintha néhány ember véletszerűen álldogállna, nem volt meg a “rózsa”-hatás. Ezért megkértem a táncosokat, hogy haladjanak körbe, a középen állókat pedig, hogy maradjanak minél inkább mozdulatlanok. Ebben a stabilnak messze nem nevezhető helyzetben jól jött a híresen kiváló képstabilizátor: nem lett olyan kép, ami a kamera mozgás miatt lett volna homályos, pedig fél másodpercre állítottam a záridőt.



Az előadás alatt a két vázzal rohangáltam, az egyik a nyakamban, a másik egy oldalhámon, de a vázak és objektívek kis súlya miatt nem volt megerőltető.


A képeket kidolgozás után személyesen, TV-n kivetítve “adtam át”, ami jó módszer arra, hogy azonnali visszajelzést kapjon az ember, mennyire nyerik el az emberek tetszését a képek.



A projekt olyan jó hangulatban zajlott le, hogy hamarosan folytatása is lesz…


Árvai Richárd

 
Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page