top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Egy 10 éves Olympus uTough-8010 -el a víz alatt!


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

A bátyám 10 éve vásárolt egy Tough 8010 kompakt strapabíró kamerát, amelyet előbb kölcsönben kaptam majd egy idő után megörököltem tőle. Amikor gyártották még bőven élt a digitális kompaktok világa és ez egy kuriózum volt, hogy a boltok polcain van egy kamera, amelyet bátran oda lehet adni a gyerekeknek, de még a víz alá is lehet merülni vele. Azóta sokat változott a világ, kompaktok helyét átvették a telefonok, de a víz alatti képességeket még mindig drága készülékekkel lehet elérni, legyen szó telefon vagy DSLR.


Nem egy mai darab, de gondos ápolással egy hosszan tartó strapabíró készüléket kapunk. A mai modellek pedig már bőven felülmúlják képességeit.


Ezt a kis gépet vittem el több alkalommal a Horvát tengerpartra. Nem vagyok képzett búvár sem tenger biológus csupán egy amatőr természetfotós, akinek elérhetővé vált a víz alatti világ másfél méter mélységig. Ugyan a 10 m mélységig is bevethető, de mivel a víz megtöri, megszűri a fényt és elkezdi elnyelni a színeket. Vakut kellene használni a színek megjelenítésére, amit egy darabig szűrőkkel illetve fehéregyensúly beállítással korrigálni lehet. Erre a beépített vaku nem igazán alkalmas (igaz oldalt van) mert közel van a lencséhez és vakuzáskor a vízben lebegő testek (plankton, homok stb) visszaverik a fényt és hógolyó effektus keletkezik. Ezért csak sekély, kavicsos partokon szoktam merülni búvárszemüveg, strandcipő és úszódresszben.


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

Egy kis türelemmel mozdulatlanul lebegve rögtön elő jönnek a bátor kis halak a sziklák alól. Legtöbbször SCN módban használtam, de van víz alatti nagylátószög és makró állása is. Igaz utóbbiban több volt a bemozdult kép és a felbontás is 8Mpx csökken. A felajánlott ISO és felbontás alkalmassá teszi akár A4 méretben való nagyításhoz is. Az Af ritkán tévesztett, de kereső hiányában csak a hátsó LCD kijelzőre támaszkodhatunk, ami nem túl kényelmes, mert testünket mindig kiemeli a sós víz és nehéz egy szinten lenni vele. Így marad a vakon kattintgatás témára majd a parton törölköző alatt a kiértékelés.


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

Magammal vitt két akkumulátor egy napra elegendő volt. A publikált képek csak vágva és átméretezve voltak komolyabb szerkesztésen nem estek át. Lassan érkezik a nyár talán a körülmények is változnak, és aki kedvet kapna, annak remélem tudtam segíteni. Én már várom a tenger sós ízét illetve a felszólítást a család részéről „gyere ki, mert már kék a szád”


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küld el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.

Szabó CsabaFriss bejegyzések

Az összes megtekintése

2 commentaires


Árpád Héjja
Árpád Héjja
02 juin 2020

Nem ismerem az Olympus kamerákat mert nem érem fel az áraikat de van egy Olympus távszövem és az optikája anyira jó hogy minden vadász aki bele néz meg akarja venni...

J'aime

Árpád Héjja
Árpád Héjja
02 juin 2020

Nem ismerem az Olympus kamerákat mert nem érem fel az áraikat de van egy Olympus távcsövem és az optikája anyira jó hogy minden vadász aki bele néz meg akarja venni...

J'aime
bottom of page