top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Egy 10 éves Olympus uTough-8010 -el a víz alatt!


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

A bátyám 10 éve vásárolt egy Tough 8010 kompakt strapabíró kamerát, amelyet előbb kölcsönben kaptam majd egy idő után megörököltem tőle. Amikor gyártották még bőven élt a digitális kompaktok világa és ez egy kuriózum volt, hogy a boltok polcain van egy kamera, amelyet bátran oda lehet adni a gyerekeknek, de még a víz alá is lehet merülni vele. Azóta sokat változott a világ, kompaktok helyét átvették a telefonok, de a víz alatti képességeket még mindig drága készülékekkel lehet elérni, legyen szó telefon vagy DSLR.


Nem egy mai darab, de gondos ápolással egy hosszan tartó strapabíró készüléket kapunk. A mai modellek pedig már bőven felülmúlják képességeit.


Ezt a kis gépet vittem el több alkalommal a Horvát tengerpartra. Nem vagyok képzett búvár sem tenger biológus csupán egy amatőr természetfotós, akinek elérhetővé vált a víz alatti világ másfél méter mélységig. Ugyan a 10 m mélységig is bevethető, de mivel a víz megtöri, megszűri a fényt és elkezdi elnyelni a színeket. Vakut kellene használni a színek megjelenítésére, amit egy darabig szűrőkkel illetve fehéregyensúly beállítással korrigálni lehet. Erre a beépített vaku nem igazán alkalmas (igaz oldalt van) mert közel van a lencséhez és vakuzáskor a vízben lebegő testek (plankton, homok stb) visszaverik a fényt és hógolyó effektus keletkezik. Ezért csak sekély, kavicsos partokon szoktam merülni búvárszemüveg, strandcipő és úszódresszben.


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

Egy kis türelemmel mozdulatlanul lebegve rögtön elő jönnek a bátor kis halak a sziklák alól. Legtöbbször SCN módban használtam, de van víz alatti nagylátószög és makró állása is. Igaz utóbbiban több volt a bemozdult kép és a felbontás is 8Mpx csökken. A felajánlott ISO és felbontás alkalmassá teszi akár A4 méretben való nagyításhoz is. Az Af ritkán tévesztett, de kereső hiányában csak a hátsó LCD kijelzőre támaszkodhatunk, ami nem túl kényelmes, mert testünket mindig kiemeli a sós víz és nehéz egy szinten lenni vele. Így marad a vakon kattintgatás témára majd a parton törölköző alatt a kiértékelés.


Olympus uTough-8010
Olympus uTough-8010

Magammal vitt két akkumulátor egy napra elegendő volt. A publikált képek csak vágva és átméretezve voltak komolyabb szerkesztésen nem estek át. Lassan érkezik a nyár talán a körülmények is változnak, és aki kedvet kapna, annak remélem tudtam segíteni. Én már várom a tenger sós ízét illetve a felszólítást a család részéről „gyere ki, mert már kék a szád”


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küld el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.

Szabó CsabaFriss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page