top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Koncertfotózás a küzdőtérről

Frissítve: 2023. aug. 21.

Évekkel ezelőtt úgy döntöttem, hogy összekötöm a két szenvedélyemet: a fotózást és a koncertezést. Mindig is lenyűgöztek a színpadi fények és az élő zene varázsa. Ezért is szerettem volna mindezt képek formájában megörökíteni. Nagyrészt rockzenét hallgatok, így csak is ilyen zenekarok koncertjei jöhettek nálam szóba.


Minden alkalommal látógatóként vettem részt, így egyszersem rendelkeztem speciális jogokkal, nem volt bejárásom a fotós árokba vagy az elzárt területekre sem. Ebből adódóan a nézőtérről fotóztam, bár a rock koncertek jellege miatt inkább nevezném ezt küzdőtérnek. Szeretem a kihívásokat, így bátran nekivágtam a feladatnak.


Ilyen körülmények között rendkívül előnyös a kis méretű és tömegű felszerelés. Én a m4/3 rendszer mellett tettem le a voksomat, ami tökéletes választás erre a fotós helyzetre. Egyrészt biztos nem kell magyarázkodni a biztonsági szolgálat embereinek, továbbá könnyen lehet vele mozogni a tömegben és nem mellesleg akár 2-3 objektívet is magamnál tudok tartani kis helyen.


A tömeg közepén ki szokott alakulni igen gyakran pogózás. A felszerelés épsége érdekében ezt a zónát ajánlatos elkerülni. Így leginkább oldalt vagy ritkább esetben közép tájt hátrébb szoktam helyett keresni magamnak. Kis koncert terem esetén érdemes füldugót is használni, mert ilyenkor elég közel esnek a hangfalak. Ezekhez a távolságokhoz kimondottan alkalmas az M.Zuiko 45mm 1:1.8 és az M.Zuiko 75mm 1:1.8 objektívek, amiket zömmel használok.


Nagy kedvencem a 75mm-es lencse, mivel elsősorban a zenekar tagok kisugárzására fókuszálok, így előszeretettel készítek közeli fotókat róluk. Mindkét objektív remekül helytáll, kiváló a rajzolatúk és a nagy fényerősségük miatt az ISO értéket is relatív alacsonyan tudom tartani. Az állandóan váltakozó fények meg szokták izzasztani az autó fókuszt, de többnyire sikerült éles képeket készítenem.


A közönség számára mindig különleges az a koncert, amin körszínpad van. Mint fotós, én is nagyon szeretem az ilyen alkalmakat. Sokkal szebb háttér elmosódást lehet elérni, mivel a zenészek mögött nagy tér van. Eddig két ilyen Tankcsapda koncerten voltam, amiken mindig sikerült számomra különleges képeket készíteni. További előny, hogy közelebb tudok menni a színpadhoz, mivel jobban eloszlanak az emberek és kevesebb eséllyel alakul ki körülöttem pogózás.



Panasonic GX8 + M.Zuiko 75mm 1:1.8
Panasonic GX8 + M.Zuiko 75mm 1:1.8

Élveztem mindegyik koncertfotózást. Igaz, hogy jobban oda kell figyelni a környezetre, de szerintem megéri. A színpadi fények sokszínűségét és az együttesek sajátos előadásmódját rendkívül hangulatos módon meg lehet örökíteni. Ehhez pedig adottak a modern fényképezőgépek és a remek objektívek. A vírushelyzet miatt most sajnos nincs lehetőség koncertfotózásra, de fel lehet rá készülni. Utána pedig adott a lehetőség. Az együtteseket nem csak hallgatni jó, hanem fotózni is!


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Szabó Gergő


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page