top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Így fotózd le a Holdat teljes valójában egy MILC vagy DSLR kamerával!

Frissítve: 2020. nov. 2.




A Hold fotózás mondhatni gyerek játék! Vagy mégsem?


A cikk elolvasás után javaslom nézd meg a videót is, amiben részletesen megmutatok mindent, beleértve a képek szerkesztését is Adobe Photoshop-ban.


Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko Digital 75-300mm 1:4,8-6,7 II - f6.7 1/200sec ISO200

Kevesen fényképezik le a Holdat teljes valójában. Olyan nagy a fényerő különbség a Hold világos és sötét oldala között, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem is látszik az árnyékos oldal. Valóban így van ez? Az emberi szemnek ez tényleg problémát jelent, de egy modern, digitális kamerának egyáltalán nem. Egy egyszerű DSLR vagy MILC kamerával és egy nagyobb zoom objektívvel ez nem okozhat problémát senkinek!


Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko Digital 75-300mm 1:4,8-6,7 II - f6.7 1/2sec ISO1250

Így néz ki a holdunk, ha az árnyékos oldalra exponálunk. Bizony, egyáltalán nem okozott problémát az Olympus OM-D fényképezőmnek megörökíteni. Sőt! Valójában elsőre sikerült beállítani az expozíciót köszönhetően annak, hogy ezeken a kamerákon előre látom a képet, amit el fogok készíteni a keresőben és a kijelzőn is! Ez hatalmas segítség minden szituációban, minden fotó téma esetében. Ezért mondom azt mindig, hogy aki ma vesz gépet az MILC-et vegyen és ne DSLR-t.



Röviden elmagyarázom hogyan készült el a végső kép, amit alább láthatsz.


Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko Digital 75-300mm 1:4,8-6,7 II

Ez a fotó nem készíthető el egyetlen képből. Nincs az fényképezőgép ma a világon, ami ekkora dinamikatartomány különbséget tudna rögzíteni egyetlen fotóban. Cselhez kell tehát folyamodnunk. Ahogy minden olyan esetben, pl tájfotózásnál is, ahol túl nagy a különbség a kép világos és sötét része között, úgy itt is külön képet kell csinálni a világos és sötét részekről. A kérdés csak az, hogy hogyan és milyen beállításokkal lehet lefotózni a Holdat. Továbbá talán a legfontosabb kérdés, hogy miként lesz ebből egy kép úgy, hogy jól is nézzen ki?


A világos oldal

A Hold világos felének fotózása pofon egyszerű. Kelleni fog egy stabil állvány hozzá, hogy biztosan éles legyen a kép.


Én az alábbi beállításokat használtam: f6.7 – ISO200 – 1/200mp


FONTOS! Minél nagyobb gyújtótávú lencsét használsz, annál jobb! Nekem a legnagyobb egy m43-on 300mm -es objektív, ami full frame rendszeren 600mm-nek felel meg. Ez még egy kicsit kevés hozzá, de azért meglehetősen jó képet lehet ezzel is csinálni. 


Az sötét oldal

A sötét oldal már trükkösebb azért. Itt arra kell figyelni, hogy nem szabad túl hosszú záridőt használni, hogy minél élesebb maradjon a hold és ne mozduljon be. Ezért magas ISO-ra lesz szükséged. Zajszűrési technikát pedig ugyanúgy megtalálod a videóban, amit erről a képről csináltam.


Én az alábbi beállításokat használtam: f6.7 – ISO1250 – 1/2mp – 300mm (m43 rendszerben)


MEGJEGYZÉS! A helyedben gyorsabb záridőt használnék ennél és magasabb ISO-t. Kísérletezz!



Ez az a pont, amit már nehéz lenne írásban átadni.

Javaslom nézd meg a videót is. Abban minden benne van, amit tudnod kell ehhez a képhez!


Ne felejts el feliratkozni a csatornára további hasznos fotós tippekért!



Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.



Nagy Zoltán - Zolixplorer

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page