top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Sportos útitárs



Egy nyári délutánon lettem boldog tulajdonosa az Olympus OM-D M1 Mark II fényképezőgépnek. Az egyik kiemelkedő tulajdonsága a sorozatfelvételi sebessége, amit mielőbb ki szerettem volna próbálni. Így elkezdtem sportesemények után nézni. Fő szempont volt számomra, hogy olyan sportot találjak, aminél előnyös helyről tudok képeket készíteni. Szerencsére több ilyenre is leltem.

Közvetlenül a Debreceni Virágkarnevál után szokták megrendezni a FIBA3x3 magyarországi bajnokságát. A nézőtér körbeöleli a pályát, ahová ráadásul ingyen fel lehet menni. Így a helyszínen ki tudtam választani a számomra ideális ülőhelyet. Ez általában szélen volt, hogy minél közelebb legyek a palánkhoz. A játék jellegéből adódóan kevés játékos van a pályán, így könnyebb fókuszálni egy-egy személyre vagy akcióra.



A pontszerzésekre koncerntráltam, így szinte minden esetben a palánk körül tartottam a fókuszt. A 16 képkocka/másodperc beállítást használtam, mivel a gyorsan mozgó játékosok miatt szükséges volt a folyamatos élességállításra. Az esetek többségében jól teljesített a gép, de azért több alkalommal a háttérre állította a fókuszt. Így erre is oda kellett figyelnem, hogy ha szükséges, akkor korigáljak.


A másik programra már télen találtam rá, ez pedig a jégkorong volt. Ezelőtt még nem követtem nyomon ezt a sportot, így ez is újdonság volt számomra. A meleg ruhákon felül érdemes időben érkezni, hogy a megfelelő helyek szabadok legyenek. A legtöbb esetben sikerül a pódium mellett megállnom, ahonnan a hivatásos fotós és a kamerás dolgozott. Így szinte ugyanonnan tudtam én is képeket készíteni.



A kosárlabda meccseknél kipróbált technikai beállításokat alkalmaztam. Mivel a fényviszonyok állandóak voltak, így most minden beállítást manuálisra vettem. Az esetek többségében a kapu közelében tartottam a fókuszt és az egyik szememmel a játékosokat néztem, hogy mikor várható kapura lövés. Ebben a kapus is segített, mert ha elkezdett beállni, akkor már készültem az exponáló gomb lenyomására.



Én határozottan meg vagyok elégedve a fényképezőgéppel, a legtöbb esetben megfelelően teljesített, sok jól elkapott pillanattal lettem gazdagabb. A fotók elkészítéséhez az Olympus 75mm 1.8 objektívet használtam. Fényereje és élessége mellett a gyújtótávolsága is pont megfelelő volt az említett sportesemények megörökítéséhez. A m4/3 rendszernek köszönhetően pedig mindehhez kisméretű felszerelést kellett magammal vinnem.


Szabó Gergő

 
Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page