top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Mindenki megy valahová


Olympus E-M5 mark II + 17mm F:1.8
Olympus E-M5 mark II + M.Zuiko 17mm F:1.8

Régóta fotózom, mégsem vagyok profi, talán amatőrnek sem nevezném magamnak, hanem lelkes fotórajongónak, hobbifotósnak, aki szereti a vizuális művészetet. Sokféle fényképezőgép megfordult már a kezemben és több Olympus fényképezőgépem is volt, mint pl. E-PL5, Stylus1, XZ-1-2. A legkedvesebb számomra talán az XZ széria volt, a fényerős zoom optikájával és profi, minőségi felépítésével, kompaktságával.

Olympus E-M1 + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 + M.Zuiko 12-40 PRO

Ez utóbbi jellemző azért is fontos, mert rájöttem én nem szeretem a nagy dslr méretű gépeket, nagyon fontos számomra a kis méret, a hordozhatóság, a könnyű felszerelés, kis táska, ne azt érezzem, hogy húzza a nyakamat egy nagy kőtömb. Ezt az Olympus nagyon jól ki tudja szolgálni és ugyanakkor nagy választék van minőségi objektívekből, ahol a nagyobb méretek mellett a kisebb prémium kategóriások is megtalálhatóak.

Ezek a jellemzők azért fontosak számomra, mert bár folyamatos út és stíluskeresésben vagyok fotósként, de a fő profilom a városi élet és az utca, vagyis mai nevén streetfotózás, ahol fontos az akár egész napos járkálás során, hogy könnyű, kisméretű felszerelést hordozzak magammal. A streetfotózás szerintem nem egy könnyű műfaj és nem annyira statikus, mint egy természet- vagy műtermi fotózás, hiszen egy városi és utcaélet fotózásban a káoszban meg kell találni a rendet, az érdekes részleteket, az apró mozzanatokat, azokat a motívumokat, jelenteket, mondanivalót, amit egy hétköznapi ember, vagy helyi lakos talán sosem vesz észre a rohanásban, a mindennapok során a városban és vizuálisan figyelemfelkeltővé, érdekessé lehet tenni számára.


Olympus E-M5 mark II + M.Zuiko 17mm F:1.8
Olympus E-M5 mark II + M.Zuiko 17mm F:1.8

Jelenleg három objektív van a repertoáromban. Mindig is inkább a nagylátószög szerelmese voltam, ezért alapvetően a 17 mm-es fix prémium ( f:1.8 ) objektívet használom a mindennapos fotózásra. A 17mm prémium objektívnek szeretem a kompaktságát, kis méretét, de minőségi fémes felépítése is tartós-időtálló benyomást kelt. Egyelőre ez a látószög vált be a legjobban számomra az utcai fotózás során. De időnként vannak helyzetek mikor messze van a téma és átváltok 45 mm prémium ( f:1.8 ) fix objektívre, ha pillanat engedi, ami portréra ideális leginkább. Lenyűgöző a rajzolata, gyönyörű fotókat lehet készíteni vele, szinte minden interneten fellelhető m43 objektívekkel foglalkozó oldal, blog kötelező vételnek írja le.


Olympus E-M1 + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus E-M1 + M.Zuiko 12-40 PRO

A két prémium kategóriás objektív mellett egy 12-40 mm PRO ( f:2.8 ) objektívet használok, amit inkább kirándulások, utazások során szoktam magammal vinni, de városi sétán is felkerül a gépre. Masszív, időjárás álló felépítés, tekintélyt parancsoló megjelenés, szinte minden helyzetre alkalmas, használható. Nyári zivatarban, vagy hófúvásban is remek társ és segítség volt az elmúlt években, nem utolsó sorban remek képminősége miatt is. Hogy akkor miért nem ez van mindennap velem? Mert bár ideális lenne szinte minden szempontból, nekem a kompakt méret kényelmesebb a prémium objektíveket használni. Tökéletes fényképezőgép és objektív talán nincs, ami minden helyzetre és témára jó, de ahogy a fotózásban is lehet törekedni és kell is a tökéletességre. Az itt következő fotók egy-egy jelentet, város, utca részletet mutat be, ahol az ember nem féltetetlenül főszereplő, hanem csak mellékszereplője a fotónak. Mindenki megy valahová, mindenkinek van dolga, úti célja, hol lassabb, hol gyorsabb tempóban és vannak, akik meg-megállnak egy pillanatra.  


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Molnár Dániel




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page