top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Disznólkodás az erdőben, avagy TG-7 mint második kamera.

Frissítve: 2023. nov. 16.


(Lénárt Xénia fotója)


Lőrik László természetfotós első tapasztalatai az OM System TG-7 kalandkamerával zord körülmények között.


Az elmúlt héten Németországban tartottam egy 5 napos természetfotós workshopot. Ilyenkor előre próbálunk felkészülni a várható időjárásra is - amennyire persze a hegyvidéki régióban lehet… 5 nap esőt és hideget írtak, ezért nem is volt kérdés, hogy ez alkalommal jó tesztelési lehetőség lesz a nemrég beszerzett OM System TG-7 nyúzására.

Ezeken a workshopokon nekem nincs mindig időm “rendes géppel” fotózni, többnyire segíteni vagyok, támogatni a csapatot, szakmai tanácsokat adni, egyszóval zajlik a workshop. Most (is) nagyon ügyes társaság jött el, így én is fotóztam teleobjektívekkel és a régi, bevált Olympus E-M1X géppel is. Ezzel párhuzamosan a werkfotókat, a menet közben készült képeket, csak a TG-7-tel készítettem.



Tapasztalatok:

- Mint minden géppel, ezzel is a nyers formátumot választva lehet a legjobb minőséget elérni, a szenzorban rejlő tudást kihozni.

- Makró módban, nagyon jó a közelpontja, kb 1 cm, így ha szeretnénk kihasználni a gép tudását, akkor érdemes valamelyik gyári megoldást választani a világításhoz. Én az LG-1-et vittem magammal hozzá.

- A makrója hihetetlen jó. Persze figyelni kell, hiszen még a „kicsi” szenzor ellenére is nagyon pici a mélység élesség, így érdemes focus stacking módot választani, vagy ha inkább számítógépen tennénk össze akkor a focus bracketing módszert.

- A gép stabija nem olyan erős, mint azok a vázak amiket megszoktam (OM-5, OM-1, M1x) így picivel több volt a bemozdult kép. Érdemes exponálás előtt ellenőrizni milyen zársebességet javasol a gép. De még az is lehet, hogy nem a stabi túl bátor, hanem egyszerűen egy ilyen kis gépnek a fogása a mérete miatt nem lehet olyan stabil mint egy teljes méretű fényképező + objektív páros, de általános célokra jól működik.

- A kis akksi ellenére nagyon jól bírta, a harmadik nap töltöttem először, pedig akkor is még ⅔-on volt, de nem mertem rizikózni.

- A zord idő (eső, havas eső, hó) természetesen meg sem kottyant a TG-7-nek. És a legnagyobb előnye a telefonnal esőben fotózáshoz képest a rendes hardveres gombok.

- Mivel nagyon kicsi – kompakt méretű, így kabát zsebben vagy a fotós táska külső zsebében is elvan kényelmesen.



Disznók és a TG-7:

Amikor közel voltak a vaddisznók, akkor kitettük a TG-7-et egy kőre és egész gyorsan köré csoportosultak az állatok, én meg távolabbról az RM-WR1 kioldóval lőttem pár képet – egyébént a telefonos ingyenes OI.Share alkalmazás is használható távirányítóként. A kíváncsiság miatt párszor felborították a gépet, de ez sem okozott semmi bajt a TG-7-nek, hiszen ütésálló.




Összefoglalva, nagyon kis kezes, masszív gép. Ha nem várunk tőle annyit mint egy cserélhető objektíves géptől, akkor nagyon sok szép képet, jó emléket tudunk vele szerezni, olyan helyzetekben is amikor nincs nálunk nagyobb gép, vagy egyszerűen nem opció a körülmények miatt használni. Nálam napi társ lett a terepbicózáshoz is, így szerintem ezentúl a fotós workshopok, túrák állandó résztvevője lesz.




Tényleg morci volt az időjárás....



Lőrik László




A TG-7 kompakt kalandkamerát megtalálhatjátok itt: https://www.olympusmintabolt.hu/kereses?keywords=tg-7






Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page