top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Csak portréra...?

Frissítve: márc. 7.

A 75mm-es optikai csoda
Szabó Gergő gondolatai az Olympus 75mm f/1.8 objektívről.

Minden márkának megvannak a legendás objektívei, amiknek a képalkotó képességéről ódákat zengenek a lelkes tulajdonosok. Ezért nem meglepő, hogy sokan szeretnék magukénak tudni őket. Én is egy ilyen objektívet mutatok be ebben a cikkben, aminek az alanya az OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL ED 75MM F1:8, ami 2012-ben jelent meg és azóta töretlen népszerűségnek örvend, technikailag még mindig helytáll, sőt...!


Számos hazai és külföldi fórumot olvasva feltűnt, hogy szinte csak portré fotózáshoz ajánják. Ez nem meglepő, hiszen ennek a fix objektívnek az egyik legerősebb a háttér elmosása, valamint rendkívüli élességgel rendelkezik már teljesen nyitott rekesznél is. Mindez pedig az egyik legjobb lencsévé teszi a hivatásos és hobbi portré fotósok számára egyaránt.

Ami egyből szemet szúr, hogy a gyújtótávolsága nem kimondottan hagyományos. Más rendszereknél nem találkozni ilyen szűk látószögű és kis méretű objektívvel. Saját tapasztalatom alapján viszont számos területen lehet használni a portrézás mellett. Szeretnék néhány példával szolgálni erre, hogy milyen esetekben tökéletes választás még.


Sportfotózás
Hivatalos akkreditáció nélkül csak a lelátóról van lehetőség a sportesemények fotózására. Szerencsére több olyan sportág akad, aminél így is kiváló fotókat lehet készíteni, mivel a lelátó és a pálya távolsága pont ideális az objektív számára.



Én jégkorong és kosárlabda mérkőzéseket részesítettem előnyben, de ezeken kívül természetesen még sok más lehetőség adott.

















Koncertfotózás
Itt is hasonló a helyzet, mint a fenti esetben. Magánemberként csak nézőként lehet részt venni az eseményeken. De hála a nagy gyújtótávolságnak, a küzdőtérről hangulatos közeli képek készíthetőek, esetenként jobbak, mint a fotósárokból. Az objektív kis mérete pedig garantálja, hogy könnyen, mások akadályozása és feltűnés nélkül lehessen mozogni a tömegben.



Tánc- és mozgásfotózás
Manapság elterjedtek a versenytánc különböző stílusai és ezért számos bajnokságot tartanak. Ezekre bárki elmehet és mivel többnyire sportcsarnokokban rendezik meg, így jó rálátás nyílik a táncra a nézőtér számos pontjáról. Ebből adódik, hogy a távolság itt is pont megfelelő a kistele számára. A gyors mozgások éles megörökítéséhez pedig jól jön a fényerős kialakítás.






Természetfotózás
A madár-, állat- és makrófotók mellett szeretek csodás tájakat is megörökíteni panorámakép formájában, amennyiben a hely szépsége ezt indokolja. Volt már olyan eset, hogy a legszebb látkép messzebb volt, így az előtérben lévő kilátást nem szerettem volna belekomponálni a képbe. Ekkor jött jól a nagyobb gyújtótávolság, ami segített kiragadni a kívánt részletet.


Összegezve sok területen lehet kiváló társunk az Olympus 75mm f/1.8. Érdemes kísérletezni vele, mert még rengeteg olyan fotótéma van portrén kívül, ahol remekül helytáll ez a remek objektív. A Tedd Próbára! akció keretében pedig egy hétvégére ingyenesen elvihető és kipróbálható, amivel személyesen is meg lehet győződni a lencse páratlan és sokoldalú tulajdonságairól.


Szabó Gergő



A gyönyörű OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL ED 75MM F1:8 objektívről, mely létezik fekete és ezüst színekben is, itt találsz bővebb információt:

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page