top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

"Az új váz, melyet már nagyon vártam"


Az új OM System OM-1


Az OM DIGITALl SOLUTIONS CORPOIRATIONS bizonyított, most már hihető, hogy komolyan gondolta a váltást és valóban teljes erővel fejleszt. Így a jövőben számíthatunk az új innovációkra!

Az új gép sok mindenben különbözik társaitól, lényegesen és mindenben felülmúlja az elődöket. Ez a Mikro-Négyharmad szabványú cserélhető objektíves fényképezőgép a kiváló képminőség és képalkotó jellemzői mellett kompakt és könnyű kivitellel is büszkélkedhet, amely kimagasló hordozhatóságot biztosít.




Méretre hasonló, mint az EM 1 Mark III, de letisztultabb, lekerekítettebb formát kapott, ami kissé modernebb külsőt kölcsönöz a váznak. A markolat vastagabb, szélesebb lett. Ehhez a modellhez is készül portrémarkolat, ami külön megvásárolható. Így függőleges géptartás esetén is minden kezelőszerv ugyanúgy kézreál. A gép újra gondolt szigeteléseinek köszönhetően továbbra is por- és időjárás álló, így gyári adat szerint -10 fokot is bír, de ha vigyázunk rá, és nem hagyjuk kint, akkor -20 alatt is vihetjük magunkkal. A menü teljesen átalakult, talán még átgondoltabb lett. Az OM-1-be ugyanis nem csak hogy hátsó megvilágítású, de rétegelt (stacked) CMOS szenzor került, alatta egy nagy kapacitású puffermemóriát találhatunk, amely igen gyorsan képes feldolgozni a szenzorból kiolvasott és az A/D konverteren átjutott 20 millió képpontú digitális kép adatait /az új szenzor teljes pixelszáma 22,9 Mpixel/. A CMOS szenzor is teljesen átalakult. A 20 megapixel látszólag megmaradt az előd szintjén, de nem egészen. Csakugyan 20 megapixelt kapunk, de ehhez egy teljesen új érzékelő született, de a bayer-rács 4 pixele /két zöld, egy kék, és egy vörös/ együtt alkotnak egy teljes értékű pixelt. Ezzel a lehetőséggel sikerült elérni, hogy minden képpont valós színadatokat tartalmaz. De nem csak ennyi a tulajdonsága, nőtt a dinamika tartomány is, és jelentősen csökkent a képzaj is. Az új gépünk ISO terjedelmét kiterjesztették 102400 ISO-ra!! Talán ez a legjelentősebb változás. Akár 12800-on is bátran használhatjuk, / azért nem árt továbbra is pontosan exponálni, hisz az alulexponált képek világosítása mindig képzajt produkál/. Az új szenzornak és a szintén új TruePic X feldolgozó processzornak köszönhetően viszont akár 120 kép/mp sorozatfelvételi sebesség is elérhető teljes, 20 Mpixeles felbontásban, igaz, ez csak az első képkockánál rögzített fókusszal használható. Követőfókusz esetében 50 kép/mp, tehát autófókusz nélkül 120 kép/mp az elérhető maximális sebesség. Ez nagyon sok!! Jelenleg ebben a szegmensben ez a világ leggyorsabb váza!



Hihetetlenül fejlett lett a megújult fókuszrendszer, ezen a téren is nagyot fejlesztett az OM System, hiszen egyrészt jóval több fázis-különbség érzékelő pixellel rendelkezik, másrészt a mesterséges intelligenciával támogatott AF felismeri az embereket, állatokat, madarakat és járműveket is. Az AF bontok száma 1053, s mindegyik keresztirányú fázis érzékelésű. A témákban bővült a madár felismerés a macska-kutya-kedvencekkel is.

A berázások elkerülését továbbra is a hatékony szenzor stabilizálás segíti. A szenzormozgatáson is sikerült tovább finomítani, ami már 8 EV /fényérték, rekesz, vagy záridő/nyereséget jelent.” Az állvány egyre ritkábban kell majd ezen túl.”

Az új gépbe a gyártó által használt eddigi legnagyobb felbontású elektronikus kereső került, amely 5,76 millió képpontos, igen nagy felbontású keresőképet ad. A keresőkép 120 Hz képfrissítésű is lehet, a valósághoz képest a késleltetése pedig csupán 5 ms (5 ezred mp). Az élőkép akár 0,83×-es nagyítású is lehet, de szemüvegesek ennél kisebb keresőképet is beállíthatnak, hogy szemüveggel is a teljes kép látható legyen.

A gép tartósságát jellemzi, hogy redőny zárat 400.000 expozícióval tesztelték! A magnézium vázát pedig több ponton ellátták időjárásállóságot biztosító szigetelésekkel, amely az IP53 besorolás feltételeit is teljesíti. A felvételeket dupla kártyafoglalatba helyezhető SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyákra menthetjük.





OM SYSTEM OM-1 FŐBB JELLEMZŐI


-kompakt és könnyű váz, IP53 por- és cseppállóság minősítéssel

-fagyálló -10°C-ig

-új TruePic X képprocesszor – akár 3x gyorsabb képfeldolgozás

-nagysebességű sorozatfelvétel (akár 50 fps C-AF, vagy 120 fps S-AF)

-AI Detection AF /továbbfejlesztett témafelismerés/

-1053 fázisérzékelős Cross Quad Pixel AF

-akár 8FÉ lépés hatékonyságú képstabilizátor

-hátsó megvilágítású, Quad Pixel Bayer kialakítású Stacked CMOS szenzor

-5,76M képpontos, blackout-mentes kereső

-fejlett videó funkciók filmkészítőknek /4K 60p, Full HD 240p/

-megbízható SSWF (Supersonic Wave Filter) pormentesítő rendszer, mely másodpercenként 30,000x rezgéssel azonnal eltávolítja a porszemeket az érzékelőről

-kiemelkedően tartós zármechanizmus, mely akár 400,000 működést is gond nélkül bír /belső vizsgálatok és tesztelési körülmények mellett/

-lépcsőzetes felépítésű, UHS-II kompatibilis kettős SD kártya foglalat, mely megkönnyíti az adathordozók eltávolítását

-öt minősítés-kategória a felvételek rendszerezéséhez – már a fényképezőgépben

-Night View – éjszakai mód a téma megjelenítéséhez sötétben

-Starry Sky AF felvételi mód – a csillagok fotózásának minden eddiginél egyszerűbb módja

-felvétel helyadatok rögzítése a lehető legkisebb energiaigénnyel (okostelefon segítségével)

-különálló AEL és AF-ON gomb stb.




Nyolc napon át teszteltem a gépet. Azt kell mondanom, hogy minden szempontból a természetfotózásra kialakított rendkívül átgondolt és nagyon megbízható vázat kaptunk.

Gyors kisméretű, könnyedén hordozható, praktikus és ami a legfontosabb teljesen csendes. Ez az utóbbi tulajdonsága meghatározó a félénk madarak és állatok fotózásakor. Teszteltem gyorsan mozgó madarakon, szabadban felém futó állatokon az AF pontosan és rendkívül gyorsan teljesített!



Nagyon szép és minőségi képeket készít, rendkívül gyorsan, remek AF biztonsággal és pontossággal.

Nagyon javaslom profi természetfotósok, sportfotósok és természetesen haladó fotósok kezébe!!





A vázat az OM SYSTEMS képviselőjétől:

Berkesi Csaba

Territory Manager East (Hungary)

OM Digital Solutions GmbH, és az Olympus Mintabolt vezetőjétől, Balogh Zoltántól kaptam tesztelésre.

Köszönet érte.


Szekeres János

természetfotós,fotóművész

E-MAFOSZ-S, EMC

Olympus Ambassador

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page