top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Az égi vándor - Neowise (C/2020 F3)

Frissítve: 2020. okt. 24.

Amióta az eszemet tudom, valami furcsa erő mindig arra késztetett a csillagfényes estéken, hogy hosszan és némán bámuljak az ég felé. A mély fekete égbolt és különböző fénylő, vibráló pöttyök oly érdekesek és rejtélyesek a számomra. Emlékszem amikor először láttam egy kis távcsövön keresztül a Holdat, a Jupitert és néhány holdját, fantasztikus volt az élmény, hiszen még gyerek voltam. Valamikor a tízes éveim elején jártam és akkor is volt a közelünkben valamilyen üstökös és apukám ébresztett fel a hajnali órákban, hogy ha akarom akkor most megnézhetem. A mai napig bennem él az a pillanat minden érzésével együtt.


Olympus PEN - F + Sigma 56mm f1.4 8sec f1.4 ISO1600
Olympus PEN - F + Sigma 56mm f1.4 8sec f1.4 ISO1600

Amikor tudomásomra jutott, hogy ismét egy üstökös van földközelben, ráadásul még szabad szemmel is látható, nagyon megörültem. Ezt most sem szerettem volna kihagyni és gondoltam talán a gépem is alkalmas lesz rá, hogy megörökítsem. Ráadásul 1.4 es objektíveim vannak. Tehát felszerelés adott! Napok teltek el és több dolog is nehezítette az akciót. Többek között az egyik az én lustaságom. Sajnos a korán kelés sosem volt az erősségem. Már a hónap (Július) második felében járunk amikor az égi vándor fényessége romlik és napokon keresztül az időjárás sem az én oldalamon állt. Sorra láttam szebbnél szebb fotókat és kezdtem azt gondolni, hogy ebből már nem lesz semmi. Egyik napon délutános munkából hazajövet, gyönyörűen tiszta volt az ég. Egy sötétebb helyet kerestem és elkezdtem az eget fürkészni, mivel szabad szemmel is látható. Sajnos nem találtam. Elővettem a telefonos segítséget és utánanéztem, hogy mégis a dátum alapján ma hol kellene lennie. A horizont és a Göncölszekér között. És akkor megpillantottam a halvány csóvát! Akkor eljött az én időm és azzal a lendülettel haza is mentem a felszerelésért. Állvány nagyon fontos, hiszen akármennyire is szuper az Olympus pen f ben a stabilizátor, 20-30 másodpercet kitartani képgyilkosság. Miközben hazafelé mentem meg is terveztem, hogy hova fogok menni és hogy a tehenek itatóját is bele fogom komponálni a képbe. Ez igy is lett és nagyjából másfél órát fotóztam, több objektívvel és több perspektívát is kipróbáltam. Még az Olympus OI.Share alkalmazást is használtam távkioldásra és a képek visszanézésére. A képeket Photoshopban dolgoztam ki.


Olympus PEN - F + 7Artisans 7,5mm f2.8 30sec f2.8 iso800
Olympus PEN - F + 7Artisans 7,5mm f2.8 30sec f2.8 iso800

Olympus PEN - F + Sigma 16mm f1.4 20sec f1.8 iso800
Olympus PEN - F + Sigma 16mm f1.4 20sec f1.8 iso800

Persze természetesen ott a zaj, kezdenek eltűnni a részletek, de mindent egybevéve a végeredmény több mint amit vártam. A tapasztalatok alapján a Pen f igen jól teljesített éjszakai fotózás terén. Ha az ember megtalálja a legoptimálisabb beállításokat akkor meglehetősen jó eredmény születhet.


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Kazinci Zoltán

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page