top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Természetfotózás Budapesten!?

Frissítve: 2020. okt. 25.

Mit tehet a fővárosban élő fotós, ha megvan a felszerelése, de nincs ideje, lehetősége kiruccanni vidékre egész napos túrára vagy les fotózásra.


Olympus E-620 + Zuiko Digital 70-300mm
Olympus E-620 + Zuiko Digital 70-300mm

Elmondom. Fogja a felszerelését és felkeresi Budapest parkjait (Népliget, Városliget) vagy vizes élőhelyeit. Mert vannak ilyenek is a város határán belül (Városligeti tó, Naplás-tó, Merzse mocsár, Kis Duna part). Ugyan nem esnek Nemzeti Park besorolásba, de Tájvédelmi körzet vagy területek. A fővárosi állatkert kizárnám a lehetőségek közül, mert nyitási időben nem megfelelőek a fényviszonyok és környezet mi pedig a vadon élő állatokat szeretjük lencse végre kapni.


Olympus E-M10 + M.Zuiko 40-150 PRO
Olympus E-M10 + M.Zuiko 40-150 PRO

Azért ez sem olyan egyszerű, mert felmerül a kérdés hol, mit és mikor? Érdemes párszor kilátogatni a kiszemelt helyszínre és megfigyelni az állatok mozgását és előfordulási időszakot. A téli hónapokban nagyobb szerencsénk lesz, mert az etetők környékén rengeteg madarat, mókust látni. Vizes élőhelyeken tovább tartanak a párás napkelte általi lehetőségek. Fontos hogy a hajnali órákban menjünk, mert akkor még nincsenek kutya sétáltatok illetve kocogó emberek.


Olympus E-500 + Zuiko Digital 70-300mm
Olympus E-500 + Zuiko Digital 70-300mm

Sok év tapasztalata mondatja velem, hogy a városban élő, fajok szelídebbek jobban tűrik az ember közelségét, mint vadon élő társaik. A városligetben rendszeresen előforduló gém és kormoránok akár tíz méterre is megközelíthetőek, míg vadon élő példányok már a les sátor rezdülésére tovább állnak. Ha megvan a kiszemelt helyszín és faj, akkor nem marad más hátra, mint sorozatra állítani gépünket, hogy biztosan minden pillanatát rögzítsük így nagyobb lesz a válogatási lehetőségünk. A perspektíván kívül még érdemes figyelni a háttérre is, mert egy belógó pad, kuka vagy sétáló ember árulkodó lehet.


Olympus E-620 + Zuiko Digital 70-300mm
Olympus E-620 + Zuiko Digital 70-300mm

Ha ezekre oda figyelünk, akkor olyan képekkel térhetünk haza, amelyekkel még természetfotó pályázaton is részt vehetünk. Én ezt teszem már tíz éve és ezekből válogattam pár képet bizonyítva, hogy a nagy lehetőségek a környezetünkben vannak, nem feltétlenül kell nemzeti parkokba menni. Képek Olympus E500, E620, Em10 és Lumix G80 vázakkal illetve Zuiko Digital 70-300mm, Panasonic 100-300mm illetve M.Zuiko Digital 40-150mm PRO + MC20 objektívekkel készültek.


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Jövőt tekintően szép fényeket kívánok!

Szabó Csaba

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page