top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Természetből a városba

Frissítve: 2020. okt. 24.


Olympus PEN - F + Olympus M.Zuiko 40-150 f 4.0 - 5.6 R

A fotózásban a természet szépségeit megörökíteni mindenki számára örömmel teli időtöltést jelent, én is így szoktam tenni, fotóim java része a természetről, vadakról szól. Ám szokták mondani, lépjünk ki a komfortzónánkból és fedezzünk fel valami újat, amit még nem csináltunk és menjünk oda is, ahová egyébként nem szoktunk!


A fotózáshoz hozzá tartozik a tanulás a fényképezőgépünk és objektíveink minél tudatosabb és sokszínűbb felhasználása. Nekem lehetőségem van Live-compsit módot használni a gépemmel és ez új kihívásokkal kecsegtet.


Irány a város!


A felszereléshez most elengedhetetlen egy állvány is, így az objektívek és a váz mellett most ez is utamra kísér.


Elsődleges szempont a helyszín kiválasztása, Budapesten lakom, így mindenképpen a Budai oldalt választom. A Citadellára felérve, döbbenten látom hiába van már sötét, mindenhol rengeteg ember áll a korlátok mellett. Kis mosolyt csal az arcomra a látvány, páran vakuval fotózzák a parlamentet a hegy tetejéről... :)


A fotóm irányát a Ferihegyi repülőtérre nézve határoztam meg. Sajnos, az első próbálkozásaim kudarcba fulladtak, sem az irány nem volt jó, és a Citadellán világító reflektorok sem segítették az elkészült képek sikereit. Ez a nap lassan eltelik, mivel reggel munkába megyek, így fel kell adnom a próbálkozásokat.


Újabb este következik, ma a Budai várat veszem célba, hátha sikerrel járok. A cél ugyanaz, a Ferihegyi repülőgépek Live-composit megjelenítése. Sok próbálkozás után sikerül betájolnom, honnan érkeznek, merre indulnak a gépek. Türelem játék ez, a hely és az irány már megvan. Telefonos segítséget veszek igénybe hogy lássam érdemes e még kint maradnom, de szomorúan látom túl sok esélyem ma sincs már. Elfogynak lassan az érkező és induló járatok.


Pár nap még próbálkozásokkal telik el, hol az ég felhős, hol lekésem a kék órát, de nem adom fel. Több mint egy hét kellett, hogy minden részlet összeálljon. Állvány a megfelelő irányban, Olympus PEN-F a helyén, egy 40-150 mm.-es alapobjektívvel.


Indul a Live-composit mód. A kísérletezések során sokféle beállítással próbálkoztam, a végső beállítás pedig ez lett: ISO 80-as erősségen, a záridő 2 másodperc, f 4-es rekesz, 40 mm.-es gyújtótávolsággal.


A kép kicsivel kevesebb, mint egy órán át készült és 1616 képből állt össze.

A képen a Budai várból a Ferihegyi repülőtér felé nézve,13 felszálló és pár leszálló repülőgépet láthatunk. Érdekesség, hogy a felszálló gépek mind máshogyan szállnak fel, míg a leérkezők ugyanabban a vonalban érkeznek.


A fotót 2017-ben a MAFOSZ szalonon (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) kiállították.


A kép címe: Forgalmas hétköznap


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küld el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.


Meiszterics Attila

facebook.com/vandorfoto/

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page