top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

JPG vs. RAW… azaz gondolatok a mobil kidolgozásról

Frissítve: 2021. máj. 9.


JPG
JPG
ORF
ORF

Az utóbbi időben “rászoktam”, hogy tableten vagy telefonon mLR-ban is kidolgozom a képeimet. Bár hazai környezetben NAS-ról emelem be az orf fájlokat, ám utazás közben em-5 mkII vázamról wi-fi-n keresztül csak a jpg-ekhez férek hozzál, így útközben “kénytelen” vagyok ezekkel dolgozni. Ismerve a formátumok eltérő felhasználhatóságát (és senki ne kövezzen meg, hogy jpg-gel is dolgozom) tudom, hogy kis befektetéssel el tudnám érni menet közben is a nyers állományokat is, ám a “lustaság” fél egészség. S mint sok dolog esetében, e lustaság is tud előre mutató dolgokat produkálni.


JPG
JPG
ORF
ORF

Nyaralás közben kidolgozott képeim közül hazaérve beemeltem a raw verziót is a mLightRoom-ba, majd a jpg teljes beállításait átmásoltam az adott képre. Itt megjegyezném, hogy érzésre sokat fejlődött ezen vonalon a program, mert voltak esetek, mikor majdnem ugyanazt az eredmény lett… csak majdnem, bár szerintem volt olyan eset is, mikor a jpg “győzött”… Bár, azt mindig szem előtt tartottam, hogy a jpg teljes méretű és legkevésbé tömörített beállítással készüljön, mert így azért jobban masszírozható, ennek ellenére többnyire részletesebb, dinamikusabb képek lettek a raw verziókból.


JPG
JPG

ORF
ORF

Másik lényeges különbség, ami szerintem szintén befolyásolhatja a végleges minőséget, pl. a fehéregyensúly beállítása egészen eltérően paraméterezhető jpg és a raw esetében. Illetve a profilokból is szélesebb paletta áll rendelkezésre a képek szerkesztésekor.

Ezen többletek finomítása után, mikor újra elővettem a képeket, több esetben picit tovább is gondoltam a beállításokat. Mondjuk ebben szerepet játszott, hogy a helyszínen csak a telefonomat használtam, míg otthon már egy tabletet. Nagyobb képernyőn könnyebb volt pl. a szelektív korrekciókat elkövetni, amiben még egy ceruza is segítségemre tudott lenni. Ezekkel a plusszokkal megítélésem szerint már sokkal látványosabb eredményeket tudtam exportálni.


JPG
JPG

ORF
ORF

Semmiképpen nem vitatom, hogy a jpg használhatósága korlátozottabb a raw-hoz képest, ám azt gondolom, hogy sokan vannak akik ingyenes képfeldolgozó verziókkal élnek, amik esetleg csak jpg-et tudnak kezelni. Bátran állítom, hogy a váz által generált jpg-ket is érdemes ezekkel az alkalmazásokkal kidolgozni. S mikor majd kellő tapasztalat gyűlik vagy meglesz az igény a raw fájlok használatára, majd megtalálják a megfelelő a képszerkesztőt akkor is.


JPG
JPG

ORF
ORF

JPG
JPG

ORF
ORF

JPG
JPG

ORF
ORF


JPG
JPG

ORF
ORF

JPG
JPG

ORF
ORF

JPG
JPG

ORF
ORF

JPG
JPG

ORF
ORF


Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.

Wilhelem László

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page