top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

Az átjáró

Egy kép, ami az aluljáróból egy galériába került...


Olympus OM-D E-M5 MarkII + M.Zuiko 12-40 PRO
Olympus OM-D E-M5 MarkII + M.Zuiko 12-40 PRO

Majdnem pontosan egy évre nyúlik vissza a történet kezdete. Éppen egy 12 hetes online fotótanfolyam (photato.eu) utcaképek feladatához kerestem helyszínt, amikor eszembe jutott ez az aluljáró. Volt egy hetem a feladatra, és azt gondoltam, hogy a srácokkal teszünk hétvége délutánján egy próbát itt is, ha nem jön be, lesz még időm esetleg kitalálni valami mást.


Határozott koncepció nem volt, Budapesten meg nem mindig egyszerű az utca emberét fotózni. Itt is ahol nem idegenek voltak az alanyok, kaptunk hideget és meleget is az átjáróban. Hol egy bringás nem tudott még 1/50 másodpercet várni és volt olyan is aki még csak a kép szélén elmosva sem volt rajta, fegyvert formálva ujjaiból fenyegetett, hogy én mit szólnék, ha ő is lövöldözne rám. Neki konkrétan meg kellett mutatni, hogy nem Ő volt a téma és a képen semmilyen formában nincs rajta. Lassan haladva sikerült a pozíciót és a gépet is beállítanom, de valami mindig adódott. Fiam belenézett a lencsébe, valaki belelépett a képbe vagy éppen nem lett éles semmi. Közben a fiúk is jöttek az újabb és újabb ötletekkel. Így sikerült, hogy a képen éppen a telefont lesi, ez konkrétan az Ő ötlete volt. Pontosan nem tudom mennyi időt voltunk “lent”, bár mintegy 100 képet sikerült ellőni, ebből végül csak párat tartottam érdemesnek kidolgozásra....


Az utómunka során ezen a képen valamiért rögtön az elején megakadt a szemem… a nyers képen is feltűnt, a meleg sárgás fényben a telefon hideg fénye, ami az arcát is megvilágította. Talán ez a kontraszt is adott hozzá valami pluszt nekem a többi közül. A sorozat elkészült és ezt a képet beadtam a heti feladathoz… majd feltöltöttem a GuruShots galériámba is, ahol a közönség visszajelzései és szavazatai alapján azt gondoltam, hogy egész jól sikerült fotót sikerült alkotnunk végül…Időnként vannak a GS-on olyan versenyek is (nem bonyolódnék túlzottan a GS teljes megismertetésével, ha valakit érdekel szívesen segítek, aki kérdez), ahol megfelelő szintet elérve, lehet jelentkezni kiállításokra is. Néhány esetben éltem ezzel a lehetőséggel, bár eddig csak digitális megjelenést sikerült elérnem. Megbeszéltük a párommal is, ha elérhető közelségben lesz kiállítás, ahol nyomtatva jelenik meg a képem oda el is utazunk. Ám tavasszal ránk köszöntött ez a zárkózottabb időszak, így nem nagyon neveztem be kiállításokra sem. Majd november végén szembe jött ez a verseny, melynek kiállítása a budapesti PH21 Gallery-be volt tervezve. Megpróbáltam, de valahogy korántsem jöttek azok az eredmények, amik megerősítettek volna abban, hogy befizessem kiállításra a meccset. A verseny során a versenyt vezénylő Gurunak, jelen esetben egy adminisztrátornak (Tom Bourdon) lehetősége van a képek közül kiemelni néhányat, csillaggal megjelölni, amit Guru’s Pick-nek hívnak. Ez a jelölés plusz ponttal és kiemelt megjelenéssel jár a verseny során, illetve ezek közül választ egyet a verseny végén, ami az Ő választása alapján a legjobb képe az adott meccsnek… a versenyben indított 4 képem közül ez a képem kapott egy ilyen csillagot… majd a kiállításhoz szükséges szintet is elértem, bár csak 1011. lettem végül és a csillagos képem is csak a harmadik lett sorban és top GP-nek sem lett kiválasztva, ám gondoltam, ha ez is csak kijelzőn, akkor is elmegyünk végre egy kiállításra és megnézzük, milyen egy ilyen. Pár nappal a verseny vége után kaptam az értesítést, hogy a képemet beválogatták a kiállításra. Mivel még majd 2 hónap volt a kiállításig, elsőre nem is tulajdonítottam akkora dolgot a levélnek, volt már ilyen...ám másnap mikor benéztem a leveleim közé, megakadt a szemem a printed szón… ekkor olvastam, hogy milyen formában és hova kell küldenem a csillagozott fotómat, mert nyomtatva kerül be a kiállított 40 kép közé… na ez egy szenzációs felismerés volt.


A lezárások ellenére a kiállítás meg lett tartva, bár zártkapus megnyitóval, élő FB videóval, ahol jó volt azt is hallani, amikor az én képemről beszéltek. Nagyon büszke vagyok, hogy 126.604 kép közül az enyém is ott volt a falon. Amúgy nagyon korrekt dolognak tartottam, hogy a válogatás során a kötelező körökön (első helyezettek, stb.) túl, több magyar fotós képét is beválogatták a kiállítottak közé és mind egészen nagyszerű és említésre méltó alkotás...

A történet záróakkordja, hogy a galériában megkérdeztem, hogy mi lesz a kiállítás után a képek sorsa. Azt mondták, hogy általában kb. 1 évig őrzik, ha nem viszik el és utána megsemmisítik. Kérdeztem, hogy hogyan lehet elvinni? Zárásra kellett visszamennem, így az aluljáróból galériába került kép végül hazakerült hozzánk.

Fotózáskor használt eszközök: • Olympus OM-D E-M5 MarkII • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm F2.8 PRO • M.Zuiko Digital 45mm F1.8

Kaptam is dicséretet az 1/13-os záridőre a kiállított képpel kapcsolatban. És valóban a szenzor stabilizátora kiválóan segíti a nehezebb terepeken, fényben nem túl gazdag helyszíneken a munkánkat. A példa is mutatja, hogy mennyire alkalmas ez a rendszer is ehhez a témához is.


A kiállítás egy ideig virtuális galériában az alábbi helyen érhető el:
Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.

Wilhelem László

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page