top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

A csoda objektív, melyet sose hagyj otthon

A CSODA OBJEKTÍV:

Olympus M.Zuiko Digital ED f: 4,5/ 150-400mm/300-800mm ekv./ TC1,25x IS PRO


Végre itt van az a zoom teleobjektív, amelyre sok Olympus felszereléssel rendelkező, sport és természetfotós várt.

Az Olympus jóval ezelőtt bejelentette az M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO telezoom objektívjének fejlesztését, amelyről akkor azt mondták, hogy 2020-ban jelenik majd meg.

Azóta sikerült kipróbálnom ezt a rendkívüli objektívet. Röviden kijelentve fantasztikusra sikeredett!

A beépített, ki- vagy bekapcsolható 1,25×-es telekonvertert tartalmazó, időjárásálló szigetelésekkel ellátott, optikailag stabilizált telezoom kifejezetten a természet- és sportfotósoknak készült, hiszen látószöge egy kisfilmes ekv. 4.5/300-800 mm-es objektívének felel meg /a telekonvertert bekapcsolva egy 5.6/1000mm objektívet kapunk/.Az objektív közelpontja 1,3 méter, amely 0,57×-es leképezési arányt jelent a 400 mm/800mm ekv./-es gyújtótávolságon.

Az 5 tengelyes optikai stabilizátor támogatja a szenzor stabilizálással való együttműködést /Sync IS/, amelynek köszönhetően akár 8 Fé. a stabilizálás 150 mm-es (300 mm ekv.) gyújtótávolságnál, azaz elviekben 0,8 mp záridő is kézből kitartható! Ez magáért beszél! A remek képminőség érdekében a használt 28 lencsetagból két extra alacsony szórású /ED/, négy szuper-extra alacsony szórású /Super ED/, egy aszférikus tag pedig extra alacsony szórású, amelyek együttesen csökkentik a színhibák lehetőségét, valamint elősegítik a képsaroktól- képsarokig tartó rendkívüli élességet.

Volt szerencsém a közelmúltban egy hétig használni az új Olympus 4.5/150-400 mm-es objektívet. Mivel az idén korlátozott volt a mozgás a Pandémia miatt és a változékony szeptemberi időjárás a lehetőségeimet kissé korlátozta, azért többször sikerült kijutnom a lakhelyemhez közeli helyszínekre. Ez magában foglalt néhány lehetőséget a madarak fényképezésére, és néhány látogatást a nagyvadak közé.

Az élénk fehér színű lencse színe miatt, bizonyos fokú álcázás érdekében szüksége lesz egy álcázó borításra. Szerencsére ez készen kapható, de házilag is megoldható.Az objektív kitűnően ki van egyensúlyozva az Olympus és az OM System vázzal, prímán lehet kézben tartani. Az objektív 31 cm hosszú és mindössze 1,8 kg!! Az EM1X-el párosítva a teljes tömeg mindössze 2,8 kg. Úgy találtam, hogy egész napos fotózás közben kényelmes kézben tartani. Egyes fotósok hasznosnak találhatják a monopod használatát, különösen akkor, ha nagyobb, 1000 mm-es vagy nagyobb nagyítást használunk, ekkora gyújtótávolság miatt, már állványt is használtam, de meglepő módon kézből is kitűnően működött.Az Olympus szerint a fehér, hőálló bevonatot úgy tervezték, hogy visszaverje az infravörös napfényt, hogy segítsen a szigorú optikai teljesítmény pontos tartásában magas hőmérsékleten is. De ez talán csak néhány felhasználó számára releváns. A meglepően könnyű objektívet magnéziumötvözet, megerősített műanyagok és szénszálas levehető napellenző felhasználásával érik el, amely az objektíven fordítva tárolható. Az objektív időjárásálló, és más időjárásálló objektívekkel, köztük az Olympus 100-400 mm-es zoommal kapcsolatos tapasztalataim azt jelentik, hogy nem kell aggódnia esőben sem. Zoomoláskor az egyensúlyt egy belső zoomrendszer tartja fenn, így az objektív hossza nem változik. A teljes zoomtartomány mindössze egy negyed fordulattal elérhető ez nagyon hasznos, ha fényképezés közben gyorsan kel la képkivágást változtatni. Az álandó f/4,5-ös rekeszérték érhető el a teljes zoom-tartományban, és f/5,6-ra nő a beépített 1,25-szeres telekonverter használatával, ez még mindig kitűnő fényerőt jelent. További pozitívum számomra az állványtalp kialakítása, ami kézben fogva lehetővé teszi, hogy a talpat a tenyerünkben fogjuk és könnyedén zoomoljunk. Mindkét művelet nagyon gyors. Ez nagyon praktikus. Még egy figyelmesség, hogy a talp már tartalmaz két hornyot, ami lehetővé teszi a közvetlen felfogatást. Szenzációs ötlet!
Az Olympus a Z Coating Nano-t alkalmazta a szellemkép és a becsillanás csökkentésére, ami fontos, ha sokat fényképezünk ellenfényben.

Az autofókusz kiváló volt, és a 300 mm-es f4 Pro objektívemhez képest valamivel jobb teljesítményt tapasztaltam, pedig az is egy fantasztikus objektív. Számomra úgy tűnt, hogy a beépített konverter üzembe helyezésekor nem tapasztaltam veszteséget a teljesítményben. A 2X telekonverter / MC-20 / és a beépített konverter egyidejű használata is kényelmes volt, így 1000 mm-t /2000mm ekv./kaptam f/11-nél. Talán alacsony kontrasztú helyzetekben kicsit lassult, de ezt várható volt ekkora gyújtótávolságnál, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi üvegen megy keresztül a fény. Itt már a levegő rezgése és hullámzása is zavarhatja a képalkotást. Azért ez elképesztő! Egyetlen másik gyártó sem tudja egyetlen csomagban kínálni a 300-2000 mm-es teljes képkockájú érzékelőt /a 2x konverter mellett/. Egy könnyű, 1000 mm-es, f/5.6-os objektívvel egyenértékű objektív szerintem nagy csábítás azok számára, akik még mindig DSLR-rel és nehéz objektívekkel fényképeznek. Még egy dolgot figyelembe kell venni. Az 1000 mm-es /2000mm ekv./és f/5.6-os full-frame kamera, hasonló objektívvel, nagyon szűk mélységélességet biztosít . Az Olympus kisebb érzékelője gyakorlatilag mégis remek bokeh-t ad, úgy hogy a háttér gyönyörű. Ez egy olyan szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, amikor a 35 mm-es érzékelőket a Micro Four Thirds-hez hasonlítják.Jelenleg ár-érték, tudás, használhatóság és teljesítmény arányában nincs hasonló objektív a piacon. Köszönet az OM Systemnek.

Várjuk az új fejlesztéseket a jövőben.


Az objektívet Végvári Zoltántól az Olympus Mintabolton keresztül kaptam meg tesztelésre. Köszönet érte.Szekeres János

természetfotós, fotóművész

E-MAFOSZ-S, EMC

Olympus AmbassadorFriss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page