top of page
oly_white.png
Hozd elő magadból a Művészt

Welcome to OM System OM-5

17mm 1.2 PRO – Kell nekünk a 12-40 2.8 PRO mellé?Honnan is jött ez az egész?


Semmi jel nem mutatott arra, hogy én objektívet akarok vásárolni. A korábbi cikkemben leírtam, hogy mennyire elégedett vagyok a jelenlegi optikáimmal. Ekkor botlottam bele Norbi cikkébe: „Amikor csak egy "táncpartnered" van egész estére” és elindultak a gondolataim az M.Zuiko 17mm PRO irányába.


Mivel ez a lencse az egyik legdrágább az Olympus kínálatában, először csak eljátszadoztam a gondolattal, hogy ha jönne szembe valami alkalmi vétel használtan, akkor esetleg beadnám a derekamat. Majd a cikk alatt, figyelmes lettem erre a képre, és innen felpörögtek az események, ez az akció mindent megváltoztatott. Amikor megérkezett az új PRO objektívem, gyorsan készítettem egy kis videót, ebből megtudhatjátok a vásárlás részleteit, körülményeit.


Szóval 17mm 1.2 PRO vs. 12-40 2.8 PRO


Már a fenti kis videóban is szóba került, a két lencse összehasonlítása. Méretre és súlyra, alig van különbség. A 17mm390g és 87mm hosszú, a 12-40mm 382g és 84mm hosszú.

A szűrő átmérő mindkét esetben 62mm, ez jó hír és az is, hogy mindkettő por-, csepp- és fagyálló kivitelben készült, mint minden Olympus PRO lencse!

Persze nem a méret hasonlóság miatt született meg, eme összehasonlítás.

Az ok, hogy mindenki ezt kérdezte tőlem. Minek nekem ez?

Miért pont ez, a választható PRO-k a 17, 24, és 45mm közül?

Miért nem 45mm? Van egy 45mm 1.8-am amit szeretek, tudom hogy az nem pro, de egyelőre nekem megfelel. Miért nem a 25-ös?


Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 17mm PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 17mm PRO

A 25mm ami egy 50mm-es alapoptikának felel meg, soha nem volt a kedvencem. Már a Canonos időkben is volt 50-esem, előbb 1.8 majd később 1.4 is, de egyikbe sem szerettem bele igazán, ráadásul a 12-40-em „lefedi” ezt a gyújtótávolságot, persze lefedi a 17mm-t is.

Viszont a 17mm ami 35mm-nek felel meg, nem csak fotó hanem film szempontból is nagyon izgalmas és jól használható méret.Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 -és 17 PRO
Olympus E-M1 mark II + M.Zuiko 12-40 -és 17 PRO

Engedve az unszolásnak, gyorsan készítettem egy minitesztet. Sajnos egy kis betegség hátráltatott, így korlátozottak voltak a lehetőségeim, ebből próbáltam kihozni a maximumot. Először is épp téli gumi cserére kellett mennem, gondoltam hogy kihasználom a várakozási időt, és készítek pár tesztképet, mindkét lencsével. Szerencsére volt ott egy zöld Old Timer LADA, ami érdekes témát szolgáltatott. A visszapillantó tükörről készült képeknél mindkét lencse esetén, teljesen nyitott rekesszel fényképeztem, talán itt látható legjobban az úgy nevezett „Feathered Bokeh” hatás, a normál elmosáshoz képest.


A többi kép itthon „házi körülmények között” készült, azzal főztem ami volt. Remélem azért hasznosnak bizonyul számotokra, ez a pár összehasonlító tesztkép. A képek nincsenek szerkesztve, csak a szinteket állítottam be.

Számomra az új optika igazi tesztje majd akkor jön el, amikor videót fogok készíteni vele. Elhatároztam, hogy a következő ilyen munkát igyekszem kizárólag ezzel az egy lencsével elkészíteni. Alkalom adtán megosztom majd a tapasztalatokat erről is.Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mire van szüksége.

Kell-e neki egy PRO optika, vegy nem. Segíthet a döntésben a prémium kártyások részére, az a lehetőség is, hogy kipróbálhatják a mintaboltban a kiszemelt eszközt.Amíg nem használtál PRO cuccot, nem tudhatod biztosan, hogy kell-e, ha már kipróbáltad, tudni fogod! 😊


A magam részéről azt gondolom, hogy ez az akciós lehetőség páratlan.

Én a magam részéről nem emlékszem ilyen horderejű kedvezményes akcióra, a közelmúltban, és most nem csak az Olympusra gondolok.


A 17mm (ekv. 35mm) kapcsán pedig azt tudom mondani, hogy én úgy döntöttem, megragadom ezt a kiváló lehetőséget, és egyáltalán nem bántam meg!Zárszó, akit érdekel a nagyformátumú síkfilmre való fotózás, ezt a filmet érdemes megnéznie, ami szintén az M.Zuiko 17mm PRO objektívvel készült.Neked is van egy jó Mikro Négyharmados rendszerrel készült fotód? Van hozzá egy izgalmas történeted? Mi szívesen megosztjuk! Küldd el nekünk a technikai paraméterek megjelölésével a milcclub@olympusmintabolt.hu email címre.

Gál András

facebook.com/galandris.photography/

facebook.com/GFilmStudio

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page